Selle nädala keskel oli väljastpoolt Järva-Jaanit oma tulekust teada andnud 44 liikuriomanikku. Kui nad augustis tõesti ka saabuvad, võib vallakeskuses näha isetehtud aiatraktoreid, ZAZ-grillautot, murutrimmeri mootoriga jalgratast, saunabussi koos kümblustünni-haagisega jm.

Vanatehnika varjupaigast veerevad välja tuletõrjejalgratas, roomikauto, väetiselaotur ning isegi tivoliauto.

Ürituse esialgne nimi on “Ise ehitatud, Eestis ehitatud ja Eestis ümber ehitatud liikurite killavoor”, lühemalt “Ehitatud Eestis 2013”.

Eelmine samalaadne ettevõtmine kaks aastat tagasi oli Tuve Kärneri hinnangul edukas. Kogeti nii osalejate, pealtvaatajate kui ka meedia suurt huvi: kolm telekanalit, kolm raadiojaama, ajalehed…

Nüüd soovitakse, et üritus veelgi meeldejäävamaks kujuneks. Eesmärk on jõuda Guinnessi rekordiraamatusse.

Raamatu väljaandjad pole küll veel oma jah-sõna andnud, aga Järva-Jaani inimesed on lootusrikkad. Nad kutsuvad korrastama vana iseehitatud liikurit (aiatraktor, auto, muruniiduk) või ehitama uut (tõukeratas, mootorsaan, mudellennuk).

Ürituseks saab sõiduki vanatehnika varjupaiga kollektsioonist ka rentida, mida on usinalt tehtudki. Samas on vabu ehk nimekirjas rohelise värviga tähistatud liikureid veel küllalt.

Kärneri hinnangul tasub pingutada igal juhul.

“Isegi siis, kui me Guinnessi rekordit ei purusta, püstitame tõenäoliselt Järva-Jaani rekordi,” nendib ta.

Lisaks on plaanis endavalmistatud taieste, tööriistade, majapidamistarvete, abivahendite jms näitus. “Miks mitte teistelegi näidata põnevalt parandatud tööriista, riideeset või jalanõu?” küsib Kärner.

Suure tõenäosusega toimuvad ka simman, vanavärgi turg ja taidlejate suvekontsert.

Foto: MALLE KUIK


Isevalmistatud traktoritest saagu raamat!

Ajaloolane ja Euroopa Parlamendi saadik Ivari Padar valutab südant, et omavalmistatud traktorid, eestlaste tehnilise taibu tummad tunnistajad, kipuvad taluõuedelt vanarauahunnikutesse kolima.

Padaril on tekkinud plaan, kuidas üht-teist tuleviku tarvis siiski veel alles hoida saaks.

Nimelt kutsub ta üles meistri käte vahel sündinud traktoreid igast küljest pildistama ning kasutatud tehnilisi lahendusi – olgu siis nutikaid või koomilisi – kirjeldama.

“Ning kui keegi tõesti tahab isevalmistatud põllutehnikat oma õue pealt ära saada, võetakse see kindlasti lahkesti vastu Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas. “Aga kui sinna ei mahu, siis minu õue peal Võrumaal Navi külas on ka veidi ruumi,” pakub Padar.

Kõige krooniks võiks olla aga raamat. “Kas või “101 isetehtud traktorit”!” pakub Padar. “See võimaldaks heita tagasipilgu aegadele Eesti põllumajanduses, kui niisugust tehnikat ise valmistati.”

Infot palub Padar talle saata e-kirjaga ivari.padar@gmail.com. Kes rohkem päris kirja hindab, võib selle saata ka Maalehte.