Nüüdseks on ehitus juba alanud ja käivad mullatööd.

Protsessi aitas käivitada USA nõustamisfirma. Projekteerija ja ehitaja leiti konkursi teel.

Nordecon Betoonil tuli ikka vaeva näha, et lepingud endale saada,” räägib Muld. Võita aitas kõige mõistlikum hind.

“Meile on see suurim leping, mille Eestis põllumajandushoonete ehitamisel oleme sõlminud,” lausus Nordecon Betoon OÜ juhataja Mait Rõõmusaar.

Järvamaal Väätsa vallas asuvasse kompleksi on ette nähtud kolm lauta lüpsilehmadele, üks erivajadustega loomadele, 80kohaline karussell-lüpsiplats, silohoidlad, kaks tuhandekuupmeetrist sõnnikulaguuni, puistesöödahoidlad. Rajatised 2200 lüpsilehmale ehitatakse valmis 2014. aasta augustiks.

Kompleksi on planeeritud maa-ala ka piimakombinaadi jaoks. Paari aasta pärast hinnatakse turu olukorda ja võib juhtuda, et Lõõlasse kerkib tulevikus ka piimatööstus. Biogaasi tootmisegi peale on mõeldud.

“Uue kompleksi valmimisel kolime Väätsa alevikust 10 kilomeetri kaugusele Lõõlasse 750 lüpsilehma ja 600 noorlooma. Õhk saab alevikus puhtamaks,” naerab Margus Muld.

Planeerimisse kaasati ka kohalikud, seda kolmel avalikul arutelulgi. “Nad teavad, et oleme Väätsa valla suurim tööandja, ning kui uusi lautu poleks tulnud, poleks varsti Väätsa Agrot ega paljudel inimestel ka tööd,” kiidab Muld.

Praegu on Väätsa Agrol 1800 lüpsilehma, sadakond looma ostetakse juurde tütarettevõtetest Kaiu LTst ja Kärla PÜst. Haigusriski vältimiseks väljastpoolt loomi sisse ei osteta.

Ehituse kogumaksumus on umbes 11 miljonit eurot.



AJALUGU

Väätsa Agro

Eesti piimatootmise ühe lipulaeva Väätsa Agro saaga algas 2006. aastal, mil toonased omanikud perekond Liebergiga eesotsas müüsid oma osaluse. Kolm aastat käest kätte käimist laostas põllumajandusettevõtte nii, et 2009. aastaks oli Väätsa Agro pankrotiseisus. Seejärel algas pikk kohtutee Väätsa Agro ja peamise võlausaldaja Swedbanki vahel, kus üks pool taotles saneerimist, teine pankrotti.

1. märtsil 2012 teatas AS Trigon Agri börsile, et kavatseb osta Väätsa Agro koos nõuetega. Tehing sai teoks eelmise aasta aprillis. Pärast seda on Heleniuse juhitav Trigon teatanud mitmest investeerimisplaanist. Olulisim neist, uue piimatootmiskompleksi ehitus, algas sel nädalal.