Nii ongi gümnasistid saanud käe valgeks puhveti pidamisega, kus müüakse kaasõpilastele pirukaid, jooke, pliiatseid ning muud koolis vajalikku pudi-padi.

“Meil on suur kool ja muud tasemel puhvetit ei ole,” selgitab õpilasfirmasid juhendav majandusõpetaja Helve Orusalu.

Junior Achievement Eesti programmi raames moodustatud õpilasfirma toimib nagu päris ettevõte – äriplaani, rahaga arveldamise, raamatupidamise ja kõige muuga. Ainult et kool annab ruumid tasuta kasutamiseks.

Igal vahetunnil avatud

Asi on nii menukas, et firmas osalemise soovijaid on rohkem kui “töökohti”.

“Igal vahetunnil oleme avatud,” räägib õpilasfirmas töötav Laura Tennosaar 12.a klassist. “Läheb väga hästi.”

Kõige rohkem käivad väiksemad õppurid nätsu ostmas, aga nõutud on ka šokolaadid ja kolm korda nädalas müügil olevad saiakesed.

“See annab väga hea kogemuse tulevikuks,” analüüsib Tennosaar. “Eelkõige oskuse inimestega suhelda, organiseerida ja majanduslikult mõelda.”

Kõik õpetajad ei vaata küll väga hea pilguga sellele, et lisaks tervislikule koolisöökla toidule ahvatletakse koolimajas tarkuse taga nõudjaid vähem tervislike maiustustega.

Paksu verd tekitab ka eestlaslik kadedus ja mõtteviis, et äkki saavad nad niimoodi rikkaks.

Seda enam on üllatav nelja 11. klassi neiu julgus avada koolimajas konkureeriv pirukamüügikoht.

Julgust said nad selleks noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammist ENTRUM.

Direktor tervitas avasüli

Kokkamishuviliste neidude algne idee oli teha oma toidukoht, kus nad saaksid pakkuda koduseid ja tervislikke toite.

Kooli kõrvalt kohviku pidamine oleks aga üpris keeruline ning nii kohandati idee ümber pirukate küpsetamiseks ja müügiks.

“Juhendaja soovitas alustada koolist ja küsida tasuta ruume,” räägib ENTRUMi projekti “Kõht täis” eestvedaja Kristi Kokka.

Direktor võttis idee avasüli vastu ja sotsiaalpedagoog kolis teise ruumi, jättes oma kabineti neidudele müügipunktiks.

Lahenes ka muu. Kristi klassiõe Gertrud Kuusvere vanemad peavad Jõgeval Madise külalistemaja, kus on ka tunnustatud köök.

“Vanematel polnud midagi selle vastu, et seal pirukaid küpsetame,” märgib Gertrud.

Küpsetamishuvilised gümnasistid valmistavad nüüd kord nädalas koolis müümiseks pirukaid, muffineid ja vahvleid.

Tööjaotus on välja kujunenud – Gertrudi rida on pitsapirukad, Riin Proosal viineripirukad, Kristi Kokka teeb muffineid ja Helen Joost vahvleid.

Teisipäevaõhtuti küpsetavad nad kokku üle 200 piruka ja muffini ning viivad need kolmapäeval kooli müüki.

Hinnaks nimetatakse 20 senti tükk, mis on tsipa odavam kui konkureerival puhvetil, kus pakutakse mujalt tellitud ja natuke suuremaid pirukaid.

“Klassikaaslased toetavad – käivad ostmas,” on Kristi Kokka sõnul vastuvõtt positiivne. Nende küpsetisi kiidetakse ja küsitakse, millal jälle saab.

Pagaripiigad jälgivad ka maitse-eelistusi. Teisisõnu tähendab see, et algul valikus olnud juustupirukatest ollakse loobunud ning valgete muffinite asemel pakutakse nüüd pruune, aga valge šokolaadiga.

Klassikaaslased ostavad

Neiud ei pea kogu asja juures kõige olulisemaks mitte algkapitaliks olnud taskuraha kasvatamist, vaid ENTRUMi programmist saadud kogemust.

“Igast sessioonist jääb midagi kõrva taha, aga minu jaoks on kõige olulisem see, kuidas teha koostööd ja grupi sees töid jaotada,” ütleb Gertrud Kuusvere.

Kristi Kokka on saanud aga kindlust, et seob oma tuleviku toitlustusega.

“Alustan nagunii kusagil kohvikus,” ütleb ta. Kõrgharidus on aga plaanis omandada Tallinna tehnikaülikoolis toidutehnoloogia alal.

Mõlema õpilaspuhveti vedajad kinnitavad, et neil läheb hästi.

Tõsi, kolmapäeviti, kui on avatud klass nooremate tüdrukute pirukamüük, on abiturientide puhvet tellinud viimasel ajal väiksema koguse pirukaid. Küllap konkurents!



Õpilasfirma

- Junior Achievement Eesti õpilasfirma (ÕF) on ettevõtlusõppe programm gümnaasiumiõpilastele. ÕF luuakse majandusõppe osana selleks, et paremini omandada äritegevuse põhimõtteid, arendada algatusvõimet ja soovi ise probleeme lahendada.

- Õpilased loovad oma firma, valivad toote, jagavad ametid ja tööülesanded. Koostatakse äriplaan, mida tegevuse käigus järgitakse.

- Õpilased toodavad ja müüvad oma tooteid või teenuseid. Õppeperioodi lõpus firma tegevus lõpetatakse.

- Programmi käigus omandatakse ÕFi juhtimise ja meeskonnatöö oskusi. Aktsionäri või juhina osaletakse otsuste vastuvõtmises.

Entrum

- Eesti Energia pikaajaline ettevõtlikkuse arenguprogramm, mis aitab noortel omandada teadmisi ja oskusi, et kujuneda algatusvõimelisteks ja tegusateks.

- Tegutseb 2011/2012 Lõuna-Eestis, kus toimub Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Valga- ja Võrumaa gümnasistidele seitse sessiooni.

- Annab esmase ettevõtlikkuse õnge tipptegijate õpetuste, koolitajate näpunäidete ja kontaktide näol.

- Aitab noortel välja töötada ja algatada isikliku ettevõtlikkuse projekti.

- On konkursi “Tunnusta ettevõtluse edendajat 2011” võitja ja “Rootsi äriauhind 2011” võitja “Parima sotsiaalse vastutustundliku algatuse” kategoorias.

Allikas: www.entrum.ee