“Kuusk, selle toomine ja ehtimine on luksus, aga samas pakub kõigile palju rõõmu,” räägib Otepää heakorraspetsialist Urmas Kuldmaa.

Üleeile kella kaheks sai Otepääl kuusk püsti. Kõrgust sel tänavu 15 meetrit.

Metsakuusk ei sobi

Kuusk pole kohalik, toodi 48 km kauguselt, Põlvamaalt Laheda vallast. Jah, kuuski on Nuustakul endalgi, aga igale poole ei pääse raske tehnikaga ligi. Tänavu pole maa külmunud, ainuüksi ühe kuuse pärast teed ehitada pole ka mõtet.

“Panime kuulutuse, tuli kümmekond pakkumist, neist kuus Põlvamaalt,” selgitab Kuldmaa.

Kauksi külast pakuti lausa 30meetrist, Otepääl on piirmääraks seatud 17 meetrit, nii kõrge puu jaoks on olemas ehted.

“Ega linnaväljakule metsast ilusat jõulupuud ei saa, ta peab olema lagedal väljal kasvanud,” teab Kuldmaa. “Siis ta on kujult väga ühtlane, tihe ning kahar.”

See leiti Laheda vallast Himma külast Viive ja Arvi Kääriku koduaiast. “Hakkas aeda varjama,” selgitab Kööbi talu perenaine Viive Käärik.

Pealegi tõi kuuse müük ka tulu. “Mu vend on invaliid ja talle on ratastooli tarvis raha vaja,” lausub perenaine.

Ühena esimestest Eestis, 17. novembril, jõudis jõulupuu Tallinna. 24 meetri kõrgune ja 4,5 tonni kaaluv hiiglane toodi Raekoja platsile Kuusalu vallast Hirvli külast.

“Tegime aasta tagasi konkursi, tuli 16 pakkumist. Jätkub järgmistekski aastateks,” selgitab kesklinna avalike suhete nõunik Ivo Parbus.

Kuusk koos toomise ja ülespanekuga maksis 5064 eurot. Sellele lisandub mahavõtmise ja töötlemise eest 912 eurot.

Kuuske hakkab ehtima 80 LED-lambiketti 9600 tulukesega ning 15 komplekti lumepallvalgusteid kokku 300 valguspunktiga. Latva kaunistab kolme valgusketiga ladvatäht.

Emajõelinna eile püsti pandud jõulupuu pärineb Haaslava vallast Kriimani külast Niit-
oja talust. Perenaine Galina Paal on küll veidi kurb, kuid lepib.

“Kui ta tormiga murduks, võiks elektriliini või kuuri ära lõhkuda,” põhjendab naine.

Põlva liidrikoha saladus

Põhjust karta on – aia teises nurgas kasvas hiljuti veel teinegi vägev kuusk, kuid selle murdis torm mõne aasta eest maha.

Galina pojad Andrus ja Marko Paal tegid kuuse viimastest tundidest taluaias ja Tartu teekonnale asumisest hulga pilte, ema lubab oma kuusepuud ka Raekoja platsile vaatama minna.

Tartule läheb kuuse toomine ja viimine maksma 3623 eurot.

Narva Peetri platsile pandi
18 m kõrgune kuusk püsti teisipäeval. Puu osteti 35 km kauguselt Toila vallast Konju külast.

“Suvest alustasime otsinguid, aga mitmele ilusale puule polnud tehnikaga lihtne ligi pääseda,” räägib Narva linnavalitsuse spetsialist Ivan Brodnev.

Puu eest maksti 1000 eurot, transportimisele kulus 5700.

Valga kultuurikeskuse haljas-
alale toodi 18m kuusk 15 km kauguselt Taheva vallast Lepa külast Kivitse talust.

Põlvalased lahendavad oma kuuseküsimuse aga väga kokkuhoidlikult. “Meie jõulukuusk on püsti kogu aeg, kasutame linna keskpargi looduslikku kuuske,” naerab Põlva linnavalitsuse teabespetsialist Katre Lõbu.

Kõigele lisaks võtab puu kõrguses juurdegi. Praegu on see 26 meetrit, mis teeb temast ühe kõrgema jõulupuu Eestis.

Looduslik on jõulupuu ka Põlvamaal Vastse-Kuuste vallakeskuses. “Kui vähegi võimalik, on maal looduslik kuusk ainuõige,” leiab vallasekretär Kai Tagel.

Kuusalus tegelevad kuusega vabaühendused. “MTÜ Kiiu Arendus sai kuuse sponsorlusena, metsast väljaveo ja püstipaneku tegid talgukorras,” räägib vallavanem Urmas Kirtsi.

Kuressaare kesklinna jõudis kuusk veerandsaja kilomeetri kauguselt Kihelkonna vallast Üru külast. Selle kinkis linnale Saare Kinnisvara OÜ.

“See oli juba neljas aasta järjest, mil saime kuuse tasuta,” kiidab kinkijaid linna majandusosakonna juhataja Urmas Raik.

Esimest korda sai endale tasuta jõulupuu teatri ette ka Pärnu linn. Maksta tuli vaid puu Vändra kandist toomise ja ülespaneku eest, kokku 2640 eurot.

Annetas Eesti Skautide Ühing. Kuusk kasvas Eesti skautluse rajaja Anton Õunapuu sünnikohas, just tänavu tähistatakse Eesti skautluse 100. aastapäeva.

Ehted abiga külge

Haanja vallas Ruusmäe külas kirjutas noorteklubi omaalgatuse programmi projekti “Jõulust volbrisse Rogosi kastellmõisas” ja sai toetuse küünalde ostmiseks.

“Kuuse annab talumees, paneme selle Rogosi mõisa õue üles ning uued küünlad külge,” ootab klubi liige ja kohalik õpetaja Sirje Pärnapuu esimest adventi.