Žürii esimees Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere: „Võistluse eesmärk sai täidetud - pakkuda inspireerivat eeskuju elanikele ja avardada nii ametkondade kui ka tellijate arusaama traditsioonide interpreteerimise võimalustest praeguse arhitektuurimõtte kontekstis. Võistluse tegelik efekt selgub tulevikus, kui valmivad võistlustööde ideedest kantud esimesed ehitised“.

Konkursi peaküsimuseks oli, kuidas rajada kaasaegset ja kvaliteetset arhitektuuri, hoides väärtuslikku külakeskkonda elujõulisena. Korraga tuli välja pakkuda ühe konkreetses ajaloolises kontekstis asuva taluõue arhitektuurne lahendus ja jätkusuutlik elamismudel samas külas. Arvestama pidi Lahemaa rahvuspargis ja kohalikule külapildile iseloomulike mahtude ja lahendustega, naturaalse materjalikasutuse ja energiatõhususe põhimõtetega ning püüda seda arendada tänapäevasesse arhitektuurikeelde.

26. oktoobril kell 14 auhindab žürii Lahemaa looduskeskuses Palmses võistlusele laekunud tööde autoreid ja partnerid jagavad tunnustusi. Tunnustusi võistlustöödele jagavad partnerid Kuusalu vald, Vihula vald, Eesti Puitmajaliit, Eesti Paeliit, Muinsuskaitseamet, Eesti Vabaõhumuuseum, Säästva Renoveerimise Infokeskus, Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia ja Eesti Maaülikool.

Võistlus algas 3. mail ja lõppes 17. septembril, osalesid diplomeeritud arhitektid ja Eesti Arhitektide Liidu Noortekogu liikmed, kokku 28 osavõtjat. Töödest koostatud näitusega on võimalik tutvuda Lahemaa looduskeskuses Palmses.

Võistluse korraldajateks olid Keskkonnaamet ja Eesti Arhitektide Liit. Ettevõtmist rahastasid SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Eesti Kultuurkapital.