kas vesiratas

peale peale tõmbakski

ülemiste vett

A. ITSKOK


Linnapolitsei asub ka kodusid kontrollima

Linnapolitsei suurim väljakutse sel suvel on heakorra tagamine kogu linna haldusterritooriumil. “Kui muru on korralikult pügatud, siis pole vaja karistust karta,” selgitas “Naerile” Lipo peadirektor Valdur Rindkere. “Kui aga muru pikkus ületab 15 sentimeetrit, määratakse majaomanikule kopsakas rahatrahv.”

Siiski ei hoolitse Lipo ainult linna välisilme eest.

“Linn on korras siis, kui korras on ka linnaelanike kodud. Meie kaunis kultuuripealinnas ei tohi olla ühtegi halli tsooni,” kinnitas politseijuht.

Seetõttu alustavad linnapolitseinikud peatselt ka kodude inspekteerimist.

Linlaste elutubades kontrollitakse, kas vaip on puhas, tolm võetud ning põrand pestud.

Kontrolli käigus vaadatakse ilma ette hoiatamata ka vaiba ja diivani alla ning televiisori taha, kuna just sinna kipub kõige rohkem prahti kogunema.

Köögis kontrollitakse, et nõud oleksid pestud ning toiduvalmistamise jäätmed korralikult koristatud. Loomulikult peab ka köögipõrand olema puhas ning prügi välja viidud.

Lastetoa riiulid peavad olema korras ning voodid tehtud, WCs ning vannitoas peab valitsema antibakteriaalne keskkond.

Heakorrakontrolli tõhustamiseks võetakse linnapolitseisse lähiajal tööle 8700 inspektorit, kes seavad end sisse linnaelanike korteritesse ja eramutesse ning hakkavad ööpäev ringi jälgima, et inimesed järgiksid avaliku korra ja isikliku hügieeni reegleid.

Iga tallinlane peab pesema hambaid vähemalt kaks korda päevas, soovitatavalt pärast sööki, WC külastuse järel aga tuleb käsi pesta.

“Meie käest ei pääse eluga ükski vaenulik bakter,” selgitas Lipo juht.

“Kes aga läheb pesemata jalgadega magama, maksab trahvi,” hoiatas peadirektor ja lisas, et juba lähiajal hakatakse linnaelanikke karistama ka poliitilist, usulist, soolist või rahvuslikku vaenu õhutavate mõtete eest.

SERGEI KRAANA

linnapolitsei mõtteinspektor


VILDE VAADE

Juba läks jahedamaks ja kisub vägisi talve poole. Kuid olgem optimistid ja lätlastele eeskujuks: mitte kaks suvekuud ei ole läbi, vaid üks suvekuu on veel ees!

Käisin turul. Nägin silti “Värske hapukurk”. Keda küll tahetakse lolliks teha? Mind küll ei tee! Ma ei saa aru, kuidas saab hapukurk olla värske! Mis valemi järgi? Kui ta on hapu, siis ta on ju hapu! Mis värskusest saab hapuna olles juttu olla?

Sama asi on ka see, kui teles reklaamitakse, et värske hapupiim nüüd saadaval. Naljakoht.

Rääkisin oma hapu-värske-teooriast ka päästeametile, nood lubasid Tallinnast Paldiski maanteelt auto järele saata. Eks ma siis ootan.

Kuulsin raadiost, et Soomes tuleb varsti pudelikorjamisega teenitud raha deklareerida tuluna. Et ka selle pealt tuleb makse maksta, kui pudeleid korjad ehk keskkonnasäästliku tegevusega tegeled?

Tere hommikust! Inimesed tegelevad maailma päästmisega ja selle eest tuleb veel peale maksta. Rohelised, kus te küll olete!?

Küll oleks tore, kui meie ja soomlaste tühjadel pudelitel oleksid ühesugused maksumärgid.

Vaadake, kui vahva oleks, kui nad tulevad komberdades ja higistades oma taarakottidega suurtel kiirustel ja hulga kaupa üle lahe siia, teevad tühjad pudelid meie maal makse maksmata rahaks (miks mitte teha Tax Free Taarapunkt?), siis ostavad täis pudelid siit kaasa ning sõidavad seejärel laevaga koju tagasi. Et varsti jälle tagasi tulla.

Lugesin ajalehest, et odavlennufirma Ryanair hakkab küsima reisijatelt jalgade sirutamise eest lisatasu. Hea mõte.

Kuid see pole veel kõik. Meie rahvuslik lennukompanii plaanib vastukaaluks selliseid lisatasusid, mille peale ei tule isegi AirBaltic.

Nimelt tuleb septembrist alates eraldi maksta iga käte sirutamise eest nii vasakule kui paremale poole, 2 eurot kord. Ringutamine ja püsti tõusmine hakkab maksma 3 eurot kord, tualetiskäik 6 eurot (+ tükk paberit 0,25 eurot).

Olen kahe käega selle poolt, et Eesti Energia tõstab muudkui hinda. Ega muidu ei saa ju lõpuks ometi hinda minna, kui hinda ei tõsta!

ANTON VILDE
suvepuhkusel koos Riigikogu liikmega

PS. Millisel missikonkursil on rohkem ilu? Kas Keskerakonna esireketi või vabariigi presidendi valimistel?

MUDA MIHKEL PAJATAB

Hiljuti kuulsin toredat uudist, et Eestis hakatakse ehitama kõigi mugavustega vanglat. Pagana hea meel on, et inimeste eest hoolitsetakse. Ei tea, kas uude vanglasse tuleb ka spaa?

Leida saatis ümber maailma seiklevatele eesti poistele palvekirja. Tema suur unistus on nendega koos läbida üks etapp. Pikemaks merereisiks pole Leidal raha, kuna kukkur on täiesti tühi ja meenutab auguga nahatükki.

Naisuke arvab, et kõige kaugem punkt, kus võiks meeskonnaga ühineda, on Aegna saar. Kui kõhu kõrvalt kokku hoida, peaks järgmisel aastal laevapileti raha koos olema.

Kirjas palubki Leida, et Tätte ja Matvere koju tagasi sõites ta Aegnalt peale võtaksid. Nii saaks ta koos poistega kodusadamasse seilata.

Kui tema palve rahuldatakse, hakatakse teda kindlasti Ümberilma-Leidaks kutsuma ja ajalehed oleks tema pilte täis.

Poe juures arutasid filosoofid Kreeka küsimust. Üks mees teadis rääkida, et Kreekas makstakse ka neljateistkümnendat kuupalka. Ju on nende kalendris 14 kuud.

Kogu Kreeka rahva pahameel ongi tingitud sellest, et muu Euroopa tahab neilt kahe kuu palga ära võtta. Ja vähe sellest — ka kalender kärbitakse 12 kuu pikkuseks.

Filosoofid pole nõus juttudega, et euro pärast on kaubad kallimaks läinud. Vastupidise tõestuseks tõid nad lihtsa näite: kui plastpudeliõlu maksis krooni ajal üle 30 rahaühiku, siis nüüd maksab ainult paar-kolm ühikut.

Palun väga — hinnad on hoopis mitu korda langenud. Nurisejad võiksid endale aritmeetika algtõed selgeks teha ja alles siis häält tõsta.

Muda Mihkel

VAATAKS TÕTT

EDWARD LUCAS: “Vastupidiselt Putini Venemaa taltsutamisele oli kommunismi võitmine kukepea.”

Postimees, 30. detsember 2005

TÕRRE PÕHJAST

Kui sa räägid jumalaga, siis sa palvetad. Kui jumal räägib sinuga, on sul skisofreenia. Kui surnud räägivad sinuga, oled sa spiritist. Kui sina räägid surnutega, oled sa skisofreenik.

THOMAS SZASZ

TÕSI TAGA

- Nudistide loosung on “Alati alasti!”

- Pungikontserdil oli saal rahvast pungil.

TARMO VAARMETS

AMET EI RIKU

- Puupeast saeti suuvoodrilaudu.

- Püromaan pugis lõhkeeinet.

- Burlakid vedasid kihla.

- Lühinägelik piiririkkuja kompas piire.

- Kaardimoor oli potiemanda ristitütar.

- Poksija tagus kõrtsiarve kinni.

- Koristaja pidas prügi silmas.

ANDRES ÜLVISTE