„Kolme tiheda tunni jooksul saime maitsta 14 erinevat rooga ahvenast, forellist, paaliast ja tuurast,“ rääkis põllumeeste seltsi maanaiste osakonna eestvedaja ning kohaliku toidu õppepäevade korraldaja Kadri Kopso. „Marineeritud tuur oli ainuke varem valmis tehtud toit, kõik ülejäänu – mitmel moel ahjus küpsetatud, suitsutatud ja soolatud kalad ning tummine kalasupp – tehti valmis meie silme all kohapeal.“

Õppepäevalt asusid osalejad koduteele teadmisega, et kala valmistada pole sugugi raske. Pole vaja vaevata end kokaraamatute keeruliste ja aeganõudvate retseptidega. Aitab, kui tead olulisimat. Kala küpseb 180o – 200oC juures umbes 20 minutit. Maitseainetega ei maksa üle pingutada. Piisab mõõdukast kogusest meresoolast, mustast piprast ja sibulast. Muidugi teevad või ja till, supi puhul loorber ja vürts, roa veelgi maitsvamaks.

Ahjus küpsetamisel on sobivaks kastmeks „Vegetaga“ maitsestatud hapukoore ja majoneesi segu (1:1), mida võib kalale kallata kohe uhkesti. Fooliumis küpsetamisel võib aga kala katta rõõsa koorega. „Muide, fooliumit ei maksa tihedalt kala ümber kinni keerata,“ kõlas õppepäeva peakoka Hans Kruusamägi sõnum.

Kadi Kopso sõnul nähti, et fileerimine on kunst, mille selgekssaamiseks tuleb hoolega harjutada. Kuid kuna kõik, mis fileest üle jääb, läheb niikuinii supipotti, on algaja ja oskaja vahe vaid selles, et algaja supis on kala rohkem!

Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi projekti „Talutoiduga tugevaks“ raames toimus viis õppepäeva. Need on nüüd peetud. Jäänud on vaid talutoite käsitleva trükise koostamine. Sellega loodetakse valmis saada jaanipäevaks.