“Puit on Eestis traditsiooniliselt väärtuslik ehitus- ja küttematerjal, kuid puud on ka elusolendid, kellega eestlane tunneb kokkukuuluvust. Mida paremini seda teadvustame ja mida tugevam on see side, seda tervem on eestlane, eesti rahvas ja Eesti,” sõnab Puuendli kampaania ellu kutsunud vabatahtlike ühenduse Hiiepaik esindaja Ingrid Peek. Suve jooksul loodetakse koguda rekordarv pilte Eesti elanikest koos oma lemmikpuuga.

Puude kallistamine on lõõgastav ja tervendav. Mitu avaliku arvamuse uuringut (näiteks Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli teoloogiateaduskonna sotsioloogilised uuringud) on näidanud, et enamik eestlastest usub, et puul on hing. Eestlasele meeldivad puud ja oleme hea meelega ka ise puud – paljude perekonnanimeks on Tamm, Mänd, Kask, Kuusk, Tammik, Kuusik jne. Me oleme metsarahvas ja me ei häbene ka puid kallistada. Tore oleks seda isikupära maailmaga jagada.

Vabatahtlike ühenduse Hiiepaik algatatud Puuendli kampaania kestab kuni sügiseni. Selleks ajaks loodetakse koguda rekordarv pilte Eesti elanikest koos oma lemmikpuuga. Kõik pildid lähevad üles hiidgaleriisse Hiiepaiga lehel hiiepaik.ee ja facebook.com/hiiepaik. Puuendleid näeb ka instagram.com/hiiepaik nutirakenduses ning sügisesel näitusel Viru keskuses.

Puud elavad kauem kui inimesed, rahvapärimused kõnelevad, et hiiepuudelt on käidud nõu küsimas. Sageli kõnelevad inimesed puudega praegugi. Käsitsi metsatöö tegijad mäletavad, et puult tuleb raiumiseks luba küsida. Sel suvel tasub oma lemmikpuult luba küsida ja teha temaga pilt ning saata puuendel Eesti rekordi püstitamiseks Hiiepaika.

Puuendli kampaania on sissejuhatuseks looduslike pühapaikade õhinapõhisele kaardistamisele. Eakaid sugulasi ja tuttavaid küsitledes on võimalik kõigil anda oma panus hävimisohus pühapaikade päästmisse. Kaardistamist ootab ligikaudu 5000 iidset hiit, püha kivi, allikat, puud jm looduslikku pühapaika.