„Eesti inimesed on hea meelega valmis vajalikes looduskaitsetöödes ka ise vabatahtlikuna käed külge panema ning selle üle on meil suur rõõm,“ rääkis ELFi talgukorraldaja Jaanus Libek.

„Talguliste abil eemaldatakse jõe ümbrusest võsa ning jõkke kukkunud puud ja muud takistused, mis vee vaba voolamist ja suure linnu liikumist takistada võiksid,“ kirjeldas Libek plaanitavaid töid. Lisaks tutvutakse üheskoos linnule sobilike elupaikadega ning kuulatakse eksperdi loengut must-toonekurest.

Uurimisandmed näitavad, et üheks peamiseks põhjuseks, miks Eestis pesitsevad must-toonekured ei suuda oma poegi suureks kasvatada, on toidupuudus. Erinevalt oma valgest suguvennast on must-toonekurg peamiselt kalatoiduline ja kui väikestes jõgedes kalavarud lõpevad või suur lind enam neile ligi ei pääse, siis jäävad linnupojad nälga.

Tänavu suvel Kagu-Eestit räsinud tugevad tormid ei jätnud ka Karula kanti puutumata ja praegu on üks sealne must-toonekure jaoks oluline jõelõik langenud puid täis. Sellele lisaks on jõekaldale kasvanud võsa, mis teeb suurele linnule veekogule ligipääsemise veelgi keerulisemaks.

ELFi talgute must-toonekure aasta on pakkunud juba mitmeid põnevaid retki ja emotsionaalseid hetki pesakaamera vahendusel. Lisaks varustati veebikaamera vahendusel tuttavaks saanud Karula must-toonekurg Karl saatjaga, mis võimaldab jälgida linnu liikumist ja rännet ning koguda väärtuslikku infot liigi kaitse planeerimiseks.

Kokku on ELFil sel sügisel Eesti eri paigus plaan korraldada vähemalt seitsmed must-toonekuretalgud, milles kõik soovijad võivad kaasa lüüa. Rohkem infot ELFi talgute kohta leiab kodulehelt www.talgud.ee.