Nii kaua testamendi tegemisega oodata ka ei taha, kuni euro tuleb, sest ei tea, palju elupäevi on antud. Üks minu tuttav on oma testamendi juba ammu teinud ja tema on ka mures, kas kroone saab automaatselt eurodeks arvutada.

B. M. Tallinnast

Vastab Ivo Mahhov, vandeadvokaat

Kui soovite olla rahulik, kirjutage oma soovid testamendis selgelt välja, näiteks: “Pärandan 100 000 krooni või sellele vastava summa mõnes muus vääringus…”. Kuigi meie traditsioonis on testamendid olnud lühikesed, ei pea see tingimata just nii olema. Võib ja on isegi soovitatav teha testamendid põhjalikud, nii et testaatori tahtes ei jääks kellelgi mingit kahtlust.

Võib isegi ära märkida põhjused, miks ühele või teisele midagi pärandatakse, kuidas pärand tuleks jaotada ning kes peaks jaotuse korraldama, olema testamenditäitja.

Tulles tagasi näite juurde, kus testament on juba kroonides ära tehtud, aga vääring muutub – kas selline testament tuleks ümber teha? Või kas testament tuleks ümber teha, kui lapsele on jäetud maasuvila, mis aga pärast testamendi tegemist on maha müüdud, ja pangakontol on hoopis selle eest saadud raha.

Suvila puhul on tegu individuaaltunnustega annakuga. Selles osas on testament eelduslikult kehtetu, kui täpselt sedasama pärandatud suvilat pärandi hulgas hiljem enam ei ole. Müügist saadud raha laps vana testamendiga ei päriks, kui testamendis pole seda selgelt lubatud.

Testament tulekski tõenäoliselt ümber teha, kui selline on pärandaja soov.

Siiski, teinekord polegi vaja ümber teha testamenti, vaid anda ümbritsejatele selgelt teada, mida pärandaja ühe või teise korraldusega tegelikult mõtles. Kõige parem – kirjalikult, kas või erakirjades.

Viimse tahte tõlgendamisel võib arvesse võtta ka testamendiväliseid tõendeid, mis aitavad testamendis väljendatud soovi lahti mõtestada.

Raha osas sätestab pärimisseaduse § 67 lg 5 aga järgmist: “Kui annakuks on määratud rahasumma, loetakse raha annakusaajale määratuks ka siis, kui raha pärandvara hulgas ei ole.” Selle sätte põhjal võib öelda, et pärandatud raha on oma olemuselt mitte individuaal-, vaid liigitunnustega annak, mis lubab ka asendamist.

Seega kroonides tehtud testamenti eurode ajal ümber tegema ei peaks.