See pani kollektiivi kihama. “Minister käis 1. juunil, aga siis oli ainult jutt, et midagi peab ette võtma,” ütleb EMVI taimebio­tehnoloogia osakonna juhataja Viive Rosenberg. Kolimisgraafiku nõudmine on selle taustal liig.

“Saame aru, et midagi peab meie põllumajandusteadusega ette võtma,” märgib Rosenberg. “Aga mida see annab, kui liita kaks teineteisest 150 kilomeetri kaugusel asuvat asutust?!”
EMVI ja Jõgeva SAI ei saanud viimasel atesteerimisel Euroopa Liidu hindajatelt positiivset hinnangut. See tähendab, et niigi kasinad rahakraanid jäid nende jaoks üldse suletuks.
Kahe põllumajandusteadusega tegeleva instituudi kompetentsi ja jõudude ühendamisest on räägitud juba aastaid, kuid nüüd on see päevakorral tõsisemalt kui kunagi varem.

Liitmine ei lahenda muresid

EMVI teadlased esitasid ministrile 14 lehekülje jagu liitmisega seotud mõtteid ja ettepanekuid.

“Uute spetsialistide leidmine olukorras, kus kvalifitseeritud ja motiveeritud tööjõust on niigi puudus, on küsitav,” kirjutab põllumajandustehnika ja -tehnoloogia osakonna juhataja Taavi Võsa.

“Kaks aastat tagasi viidi EMVIs läbi analüüs, mis käsitles liitmise variante. Nõrgimad variandid on iseseisev EMVI ja EMVI liitumine Jõgeva SAIga, mis ei lahenda ühtegi probleemi,” lisab taimekasvatuse osakonna juhataja Veiko Kastanje. Parima kombinatsiooni pakuks uue teadus- ja arendusasutuse loomine EMVI, Jõgeva SAI ja põllumajandusuuringute keskuse baasil.

“Liitmise otsust ei ole,” ütleb Jõgeva SAI direktor Mati Koppel. Tema sõnul viitavad hindamiste tulemused, et uurimisgrupid Sakus ja Jõgeval on liiga väikesed. Temagi loodab, et kolimiseks ei lähe üleöö. Ka SAI-le oleks see probleem – seal pole uute teadlaste ja abipersonali jaoks ruumigi.

SAI juhi sõnul on muutustest räägitud juba aastaid. Seetõttu on üldine meelsus suhteliselt positiivne. Pealegi on Jõgeva SAI ja EMVI 50 aastat ühisasutus olnud ning lahutamine toimus alles 20 aastat tagasi.

Mõlema instituudi teadlased on ühte meelt selles, et tuleks muuta mitte süsteemi, vaid rahastamisaluseid. Praegu tuleb teadlaste palk projektirahadest. Projektid kestavad aga paar aastat ja edasise osas puudub kindlus.

Sügiseks on asi selgem

“Ära me midagi ei kaota,” lubab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. “Tahame säilitada mõlema asutuse parema osa ja potentsiaali ühises asutuses.”

Ministeeriumi praegune tegevus tugineb evalveerimise tulemustele, kust selgus, et uurimisrühmad on liiga väikesed.

Minister tunnistab, et alarahastamine on suur probleem ja põllumajandusministeerium teeb kõik võimaliku, et raha juurde leida. Teadusvaldkond on haridus- ja teadusministeeriumi haldusalas, põllumajandusministeeriumi käed jäävad lühikeseks.

Põllumajandusministeerium on liitmise küsimuses moodustanud toimkonna ja minister on mõlemas asutuses plaane tutvustamas käinud. Viimane arutelu oli eile.


Liita plaanitavad asutused

EMVI

- Eesmärk: aidata põllumajandustootjatel vähendada tootmiskulusid ning tõsta toodangu kvaliteedi- ja konkurentsivõimet.

- Tegevusvaldkonnad: põllumajanduskultuuride kasvatamise, koristusjärgse töötlemise, säilitamise, toidu ja sööda kvaliteedi ning ohutuse alased alus- ja rakendusuuringud, arendustegevus ja innovatsioon ning põllumajandustehnika katsetamine.

- Töötajaid umbes 60, neist ca 30 teadlased.

Jõgeva SAI

- Eesmärk: põllumajandustootmise efektiivsuse ja konkurentsivõime suurendamine ning põllumajandussaaduste kvaliteedi parandamine uute sortide aretamise ja kasutuselevõtu teel.

- Tegevusvaldkonnad: põllumajanduskultuuride sordiaretus ja seemnekasvatus, taimekasvatuse alus- ja rakendusuuringud, arendustegevus, innovatsioon ning geneetiliste ressursside säilitamine.

- Töötajaid umbes 105, neist ca 30 teadlased.

Allikas: EMVI ja Jõgeva SAI


Miks soovib ministeerium kaks instituuti ühendada?

Külli Kaare, põllumajandusministeeriumi osakonna juhataja

2010. aastal toimus Jõgeva Sordiaretuse Instituudi ja Eesti Maaviljeluse Instituudi teadusvaldkondade korraline evalveerimine, mille tulemusena hinnati nende teadustegevust bio- ja keskkonnateaduste valdkonnas negatiivselt. Põhjused olid teadusgruppide väiksus, vananenud taristud ja seadmed, vähene koostöö teiste teadusasutustega jmt.

2011. aastal avalikustati põllumajandusministeeriumi tellitud uuringu aruanne, milles toodi välja teadus- ja arendusasutuste kitsaskohad, esitati tulevikustsenaariumid.

Lisaks nimetatud analüüsile tellisid põllumajandusministeerium ning haridus- ja teadusministeerium taimekasvatuse ja mullateaduste sihtevalveerimise, mis näitas ümberkorralduste vajadust.

Põllumajandusteadust iseloomustab killustatus, raha­puudus, ebapiisavad investeeringud taristusse ja jätkusuutlike uurimisrühmade vähesus.

Jõgeva SAI ja EMVI ümberkorraldamisega tuleb teha muudatusi, mis peavad tagama võimaluse kõrgetasemelise ja süsteemse põllumajandusteaduse tegemiseks. Suuremad uurimisgrupid annavad parema võimaluse teha koostööd ülikoolidega nii rakendus- kui alusuuringute vallas, mis omakorda loob võimaluse efektiivsemaks rahvusvaheliseks koostööks.

Jõgeva SAI ja EMVI ühendamine toimub koostöös instituutidega. Ministeerium on kohtunud nende esindajatega, septembrisse on planeeritud mõlema instituudi teadusnõukogude kokkukutsumine. Praegu kogume ja analüüsime infot.

Instituutide ühendamine ei puuduta üksnes teadust, vaid ka inimesi ja nende perekondi. Seetõttu jätkame ühendamise kava väljatöötamist just koos instituutidega.

Riigiasutusena tegutseva teadus- ja arendusasutuse moodustab, korraldab ümber või lõpetab ministri ettepanekul vabariigi valitsus. Valitsusele ettepaneku esitamiseni on teha veel palju tööd ja koostöös instituutidega soovime selleni jõuda aasta lõpuks.