Norra ranniku lähedal ookeanis avastatud hiigelsuured kraatrid võivad olla tekkinud veealustest metaaniplahvatustest, selgitasid uurijad ajalehele The Sunday Times, ning viitasid, et see on üks võimalikest põhjustest, mis laevad ka Bermuda kolmnurgas jäljetult kaotada võib.

"Barentsi mere põhjas on hulgaliselt hiiglaslikke kraatreid. Just selles piirkonnas on üks suurimaid metaanimaardlaid Arktikas," ütlevad Norra teadlased.

Kraatrid on seal keskmiselt kilomeetri laiused ja 50 meetri sügavused ning need võivad olla tekkinud plahvatustest nafta- ja gaasikogumite all.

Detailseid uuringutulemusi kavatsevad teadlased esitleda järgmisel kuul toimuval Euroopa Geoteaduste Ühenduse aastakoosolekul. Seal hakatakse arutama, kas veealused metaaniplahvatused võivad olla laevade uputamiseks piisavalt tugevad.

Ja kui selgub, et on, siis tuleb veel hoolikalt tõestada, et ka Bermuda kolmnurgas on laevade kadumises tõesti süüdi pigem metaaniplahvatused kui mõned teised asjaolud, mida aastate jooksul on kahtlustatud.

Hoolimata sellest, et mitteametlikult arvatakse Bermuda kolmnurgas kadunuks jäänud olevat enam kui 8000 inimest, et tunnista USA rannavalve ametlikult selle ohtliku piirkonna olemasolu.

"Vaadates, kui palju laevu ja lennukeid aastate jooksul piirkonnas kaduma on läinud, ei näe me mitte midagi iseäralikku, mis viitaks ebaharilikele põhjustele. Kõigele on füüsilised selgitused olemas. Mingeid ebatavalisi faktoreid pole täheldatud," teatab rannavalve oma kodulehel.

Allikas: The Local