„Sellist vaatepilti näeme tänavu esmakordselt, et pääsukesed ootavad reas söögilaua ääres, neil on pesad meie hoonete katuseräästas, aga nüüd on linnud nii julgeks muutunud, et tulevad otse söögilaua äärde,“ selgitab OÜ Viitna Toidutare klienditeenindaja Endla Petker.

Huvilistele selgitab Petker, et tema ei tea, mis toiduraasukesi pääsukesed toidulaualt napsavad, katseks viskab ta veidi seemneid, neid aga linnud kohe nokkima ei kipu, lendavad minema, et mõne aja pärast uuele toiduringile laua äärde tulla.

Kas pääsukesed võtavad tõesti üle kajakate kombed, et liiguvad inimeste toidulauale lähemale? Teatavasti on kajakad vallutanud mereäärsete linnade prügi mahapaneku kohad ja on jäätmekoguste kasvades muutnud ka oma toitumisharjumusi. Ööbima on kajakad harjunud juba ka linnamajade katustel.

Pääsulased aga on söönud peaaegu eranditult putukaid: kärbseid,sääski, kihulasi ja mardikaid. Putukaid püüavad nad lennult – ilusa ilmaga kõrgemalt, vihmase ilmaga jahivad nad aga maapinna ligidalt ja veekogude kohalt kiile, mardikaid ja liblikaid.

Tõsi, ornitoloogid on täheldanud, et mõni pääsulaste liik võib süüa ka taimset materjali, näiteks puuvilju ja seemneid. Mida on hakanud sööma aga Viitna kõrtsi ümbruses pesitsevad pääsukesed, pole veel kindlaks tehtud.