Vastab: Evelyn Liivamägi, MTA maksude osakonna juhataja

Tulumaksu eraldamine kohalikele omavalitsustele toimub rahvastikuregistri 1. jaanuari andmete alusel.

See tähendab, et kui inimene on 1. jaanuari seisuga Tallinna elanik, siis laekub terve aasta jooksul tema teenitud tulult teatud protsent tulumaksu Tallinna linnale, ja seda ka siis, kui inimene kolis 1. juunil näiteks Rae valda.

Juhul kui inimene on järgmise aasta 1. jaanuari seisuga Rae valla elanik, läheb tema järgmise aasta teenitud tuludelt tulumaks Rae vallale.

Kui inimene ostab maale laenuga kodu ja kirjutab end hiljem sisse Tallinnasse, kas siis muutub võimalus saada makstud intressidelt tulumaksuvabastust?

Seadus ütleb, et eluasemeks elamu või korteri soetamiseks võetud laenu intressid saab maha arvata. Kuna inimesel võib olla mitu elukohta, siis ei saa nõuda, et ta oleks kindlasti selle eluaseme rahvastikuregistris oma elukohana registreerinud, sest võimalik on registreerida ainult üks elukoht.

Pealegi saab deklaratsioonis maha arvata ainult ühe laenu intressid, mis välistab võimalikku pettust, et soetatakse “eluasemeid”, aga tegelikult tegeldakse korterite väljaüürimisega.

Mida maksu- ja tolliamet aga kindlasti jälgib on see, et soetatav eluase oleks maksumaksja omandis, vastasel juhul ei saa ta väita, et ta soetas selle korteri endale.

Kui kiiresti pärast sissekirjutuse muutust saab inimene osaleda uues elukohas valimistel?

Vastab: Mihkel Pilving, Riigikogu Kantselei valimiste osakonna juhataja

Valijate nimekirjad koostatakse seisuga 30. päeval enne valimispäeva. Seega selle aasta valimistel osaleb valija selle omavalitsuse volikogu valimistel, kus on tema püsiv elukoht 20. septembril.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel saab kandideerida Eesti kodanik või Euroopa Liidu kodanik, kelle püsiv elukoht asub hiljemalt valimisaasta 1. augustil selles vallas või linnas. Olukorda, et inimene ei saa valida endises ega uues elukohas, ei teki.

Hiljemalt 20. päeval enne valimispäeva (nendel valimistel hiljemalt 30. septembril) saab valija valijakaardi, mis annab talle teada, millise valimisjaoskonna valijate nimekirja ta on kantud.