Viimasel ajal on metsaelu elavdanud hulk juhtumeid, kus loomad on loobunud oma tavapärasest rollist ning üllatanud teisi metsaelanikke uue imagoga.

"Ma ei suutnud enam vanaviisi elada ning otsustasin lõpuks kapist välja tulla," selgitab "Naerile" loom, keda siiani tunti jänesena.

"Juba väiksest peale adusin, et elan justkui vales kehas. Porgandid ja malts ajasid mind oksele. Kui õed ja vennad isukalt kapsast järasid, käisid minul neelud kitsekorjuste järele. Nüüd sain aru, et tegelikult olen karu. Välimus on petlik, minu väikses ning hapras kehas peitub suure karu hing."

Kapist on välja tulnud ka põder - suurimaid loomi meie liigirohketes metsades.

"Kui olin veel noor, sisendasid vanemad mulle pidevalt, et kui ma suureks kasvan, saab minust võimsate ja kaunite sarvedega põdrapull.

Proovisin neile meeldida, üritasin isast eeskuju võtta ja käituda nagu tema, kuid see ei õnnestunud. See oli lihtsalt enesepettus.

Ühel päeval märkasin metsaveerel paikneval karjamaal lehmakarja ning tundsin, et kuulun nende hulka. Musta-valgekirju nahk, väiksed sarved, hiiglaslik udar - see kõik tundus nii kodune, nii omane.

Nüüd ma tean, kes ma tegelikult olen, ning see annab mulle palju jõudu. Kas jõuan ka ära oodata aja, mil mind lüpsma hakatakse, ma ei tea. Kuid lootus sureb viimasena."

Metsaelanike hulka on ilmunud ka uusi isendeid, keda seni metsas pole nähtud.

"Olen väle emahirv," selgitab "Naerile" kogukas tiivuline, kes tähelepanelikul vaatlemisel meenutab pigem kalkunit.

"Jätke need stereotüübid," pahandab hirv. "Tuleb möönda, et olen tõesti viis aastat oma elust veetnud siinsamas lähedal asuvas talus kalkunina. Kuid see oli elu ilma tulevikuta, ainsaks lohutuseks usk jõulujärgsesse ellu.

Lõpuks võtsin ohjad enda kätte ning pöörasin elus uue lehekülje. Nüüd tunnen, et olen õnnelik. Otsin uusi väljakutseid ning elan täiel rinnal."

SERGEI KRAANA

metsakorraldaja



KIIKS

Meremehel nordost,

kaupmehel kokkuost,

põllumehel kompost.

TARMO VAARMETS



VILDE VAADE

ANTON VILDE

ümbrikupalgaarmee

Mul on kahju, kuidas Eestis asju aetakse. Noor mees võetakse pere juurest ära, tõmmatakse lausa ihusoojast asemest välja ning viiakse sundkorras sõjaväkke aega teenima. Sa lihtsalt pead, ja kõik. Just nagu oleks tagasi nõukaaeg, kui noorsandid sunniviisiliselt sõjaväkke veeti - pimedas ja vaikselt.

Nii saigi Urmas-poisist meie uus kaitseminister. Kas keegi küsis noorsandilt, kas ta tahab? Ei küsinud. Noor mees pandi lihtsalt tanki. Mul on kahju, et mitte midagi ei ole muutunud: nagu vanasti, nii on ka praegu kõige taga partei. Kas me sellist NATO-riiki tahtsimegi?

Kas keegi oskab öelda, mida see tähendab, et uus kaitseminister pandi meil tanki ajal, mil toimub suurõppus "Kevadtorm 2012"? Kas see oli pikalt ette planeeritud kui ohtlik manööver?

Huvitav on veel seegi, et torm möllas Ida-Virumaal, kaugelt Tallinnast, kus kaitseministri vahetus naksti ära tehti, samal ajal kui kogu kaitsevägi Virumaa metsades kükitas. Ju siis seepärast tehtigi vangerdus ära, et Tallinn oli vormikandjatest puhas ja hea rahulik tegutseda, kartmata mässu puhkemist.

Urmas, kui vaja, võin sind aidata. Tõesõna. Mina kui vana kübersõjaveteran võin kaasa anda vajalikke õpetussõnu ning teada anda sellest, mis asi on tank, mis on haubits ning mis on Pasi.

Kuna sa juba tanki oled pandud, siis ootan, et sa teeksid selle tüki ära ning lood Eestisse kauaoodatud ümbrikupalgaarmee. Jõudu tööle, härra minister!

Mul on hea meel, kui süsteem töötab ja asjad on kontrolli all. Viimase info põhjal võib öelda, et meil on kontrolli all mitte ainult veehind. Nüüd on meil ka hinnatõus kontrolli all, ning see jätkub.

Meie maakonnahaiglas, kust varsti on ka puhastusteenindajad Soome ja Rootsi haiglatesse tööle läinud, avati iseteenindusletid. Seega, edaspidi tuleb ennast ise ravida. Paremal juhul tähendab see seda, et kui mõni luu on katki, tuleb oodata, kuni luu kokku kasvab. Kui tundub, et on kokku kasvanud,  tuleb minna haiglasse ja see ette näidata registratuuritöötajale, kes kladesse vastava märkme teeb, et kõik on loodetavasti korras.



VAATAKS TÕTT

ANDRES LANGEMETS: "Sajandeid on meid manipuleerinud pastorid ja hobused, nüüd reklaamimehed ja autod."

Sirp, 11. juuni 2004



TÕRRE PÕHJAST

Kui vee valem on H2O, kas siis jääkuubiku valem on H2O ruudus?

LILY TOMLIN



PAETISME

- Kes on juba ratsa rikkaks saanud, võiks sadulast maha tulla.

- Kuldsete kätega soss-sepp.

- Kord peab olema, olgu või vahekord.

- Mõni koer elab nagu kuninga kass.

- Iga koer ei haugu. Näiteks päevakoer.

JÜRI PAET


TÕSI TAGA

Ostsin IQ tõstmise tablette. Kahjuks ei saanud purki lahti.

"Mul on sulle kaks uudist - üks halb, teine hea. Kummast alustan"?

"Alusta halvast."

"Halb uudis - ma andsin sõna, et ma head uudist sulle ei räägi."



NETI RENT

Naljavõistlus mõõdetud ja kaalutud

Aprillis laekus "Naerisse" meile ja kirju teemal "Mida lühem, seda parem". Käis tänavune lühinaljavõistlus.

I tulemus: 15 autori 77 lühemat või pikemat nalja.

II tulemus: žürii, koosseisus humorist A. Itskok, kontroll-lugeja Sofia Nerva, riigiametnik Hans Tihnik ja "Naeri" toimetaja Mati Soomre (esimees), mõõtis ja kaalus kõik naljad üle.

III tulemus: žürii selgitas välja parimad ja otsustas, et peale auhinnatute ja äramärgitute on veel mitu nalja varem või hiljem avaldamist väärt.

Võitjad saavad kirjastuse Hea Lugu teoseid omal valikul: I koht 70 euro eest, II koht 50 euro eest, III koht 30 euro eest.

Äramärgitud naljade autorid saavad CD "Lauluga maale 2011. aasta valitud laulud".

I nali

Kavalpead teadsid, et terad tuleb sõkaldest erastada!

ANDRES ÜLVISTE

II nali

Eesti linde

Džässlaululuik. Jõulupuukoristaja. Kassikuldnokk. Laudlinavästrik. Mineraalvesipapp. Polaaröösorr. Porikärbsenäpp. Pudelipõhjatihane. Pulmapeoleo. Põsepunarind. Täisterarukkirääk. Õllerabapistrik.
ARNO MÄENURM

III nali

Meremehel nordost,

kaupmehel kokkuost,

põllumehel kompost.



TARMO VAARMETS

Äramärgitud naljad

Suuga suure linna tegemiseks peab olema hea lauseehitus!



ANDRES ÜLVISTE

elu me külas on igati lahe

kõik mis siin kasvab on öko ja mahe

üks on vaid puudu nii jonnib mu vaist

tahaksin endale veel ökonaist



PIRN

Ka meie sporditipud lähevad sageli välismaale koristajaks - varumeeste pinki nühkima!



ANDRES ÜLVISTE

Suhkrukriis - suhkur otsas.

Tatrakriis - tatar otsas.

Munakriis - munad otsas.

Rahvakriis - rahvas otsas.

ILMAR PEIPSI