“Ei saa igavesti kesta olukord, kus võimust hullunud vallajuht manipuleerib inimestega,” kirjutas Eiche.

Direktor kirjutas Peipsi ääres asuvast Lohusuu vallast, kus ta viis aastat kooli oli juhtinud, seda enne, kui kaks aastat tagasi äkki kinga sai.

Lugu aga sellega pigem algab.

“Igal õpetajal on isiklik toimik, mis sisaldab haridust tõendavaid ning täienduskoolituse dokumente,” jutustab ­Eiche. “Kaire Kivil polnud ühtegi dokumenti esitada. Palusin temalt korduvalt, vastus oli alati – unustasin.”

Kui õpetaja Kivi toimik ka viiendal aastal tühjaks jäi, hakkas direktor kahtlustama pettust. Helistas ülikooli. Sealt vastati, et Kivi-nimeline õpib neil tõesti, aga mitmendal kursusel – see pole igaühe küsida.

Vähe sellest. Valvas pedagoog oli kaevanud politseisse, et direktori abikaasa on pervert ja vahib binokliga aknast lapsukesi… “Seda teemat taoti nii kaua, kuni pere aeti lõhki,” tõdeb Eiche.

Lohusuu vallavolikogu esimehe Toivo Kivi sõnul on endise koolidirektori süüdistused naeruväärsed.
Ka mitu õpetajat kinnitasid otsekui ühest suust, et hea oli, et võimukast direktorist lahti sai.

Võimukus väljendus nii, et korraldusi lugesid nad enamasti õpetajatetoa teadetetahvlilt. Kui keegi aga vastu hakkas, kutsuti too direktori kabinetti vestlusele. “Väljudes olid meil sageli pisarad silmis,” seletab Oja.

Kaire Kivi aga väidab, et tassis koolimajja alatihti dokumente, mis tõestasid tema Tartu Ülikoolis õppimist, paraku kadus toimik ei tea kuhu.

Lühidalt: kumbki pool raiub oma, kohtuasi käib. Maakohus tunnistas direktori vallandamise õigustühiseks ja määras talle valurahaks kolme kuu palga. Vald ei olnud sellega päri ja kaebas ringkonnakohtusse. Kuidas asi areneb, näitab tulevik.