"Tänaseks võib öelda, et põllumajandus on jõudnud kriisi olukorda - koristatud on kõigest kolmandik külvipinnast, teravili mädaneb põllul, sügiskülv on raskendatud. Koristatud saagi kvaliteet on aga madal ning selle eest ei ole võimalik saada normaalset hinda," ütles Keskerakonna Volikogu maaelukomisjoni esimees ja Riigikogu maaelukomisjoni liige Arvo Sarapuu.

"Põllumehed on viimastel aastatel märkimisväärselt investeerinud ning seetõttu võib väga paljudel tekkida raskusi liisingu- ja laenumaksetega. Lisaks on Reformierakond teinud ettepaneku vähendada otsetoetustele riigi poolt täiendavalt makstavat osa 75 % võrra, mis süvendab tekkinud olukorda veelgi."

Maaelukomisjoni hinnangul mõjub käesolev ikaldus ja Reformierakonna soov vähendada otsetoetusi ka kohalikule toidukorvile, kuna kodumaist toorainet on lihtsalt vähem ning importimine on tänu kütusehinna tõusule ja aktsiisidele kallim kui varem. "Selle asemel, et aidata on valitsus läinud vastupidisele teele," märkis Sarapuu.

"Tekkinud olukord seab omakorda ohtu ka elu võimalikkuse maal, kuna põllumajandus on peamine, millega maal elatist teenitakse, siis selle sektori halba seisu jätmine võib kaasa tuua pöördumatuid tagajärgi maapiirkondades."

Sarapuu ütles, et valitsusel on aeg hakata põllumehele appi tulla mitte talle nuga selga lüüa. "Vastasel juhul me nõrgestame kodumaist kapitali piirkondades, kus sellel on märkimisväärne tähtsus tööhõivele," sõnas ta.