Kell 20.30 algavas rongkäigus Kurasest sadamasse kannavad Kihnu mehed ja naised esmakordselt avalikkuse ees mootorrattakiivreid, mis on disainitud ja kirjatud spetsiaalset saarel kandmiseks. Ettevõtmine kannab nimetust „Kiivrishow ratastel – kiivriga või ilma?“

Liikumise Kihnule sobiliku, etnograafiliste motiividega mootorrattakiivri loomiseks käivitas Eesti Päevalehe artikkel „Kiivrita sõit tõi Kihnu naisele pahanduse.“ Seal oli juttu televaataja kaebusest politseile, mille ajendiks oli saates Osoon näidatud 15 sekundiline lõik sellest, kuidas Kihnu kultuuriruumi juht Mare Mätas sõidab mootorrattal ilma kiivrita.

Mätas küll kahetses oma tegu, kuid mainis samas, et ligi poolesaja-aastane külgkorviga mootorrattal rahvariideseelikuis, kuid kiivrita sõitmise traditsioon on Kihnu kultuuriruumi eripära.

Mätase juhtumit kommenteerinud Lääne prefektuuri liiklusjärelvalvetalituse juht Sander Peremees arvas, et kihnlased võiksid traditsioonilise kiivrita sõidu asemel kasutusele võtta etnograafiliste elementidega kirjatud kiivrid, mis sobiks rahvariietega.

Tõene aprillinali

Samalaadse kiivri-ideeni jõudis ka Eesti litograafiakeskuse juhataja, kunstiakadeemia õppejõud Jaak Visnap, kes aidanud Kihnus kunstiüritusi korraldada. „Idee Kihnu kultuuriruumi sobivast mootorrattakiivrist sündis mõne aja eest ka minu peas. Loomulikult mängis rolli SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätase peale kiivrita sõidu eest esitatud kaebus,“ rääkis Visnap.

Seda, et Kihnus tulevad peagi kasutusele rahvariide või pearäti mustriga kiivrid mainis ka maakonnaleht Pärnu Postimees oma 1. aprilli numbris, teadmata kui ligidal see nali tõele oli.

Kihnus reedel kiivrishowle toodavad peakaitsevahendid sünnivad Jaak Visnapi ja Kadri Alesmaa -Visnapi juhendatavas kunstilaagris. Lisaks tuunitakse ka jalgrattakiivreid, sest seegi teema on täna aktuaalne, selgitas Mätas.

Maalehe andmeil saavad Kihnu Mere päevadest ja enneolematust kiivrishowst saarel osa ka president Toomas Hendrik Ilves ja peaminister Taavi Rõivas.

Tänaseks on Mätase kiivrita sõidu menetlemine lõppenud ja naist karistuseks suuliselt hoiatatud.