"Võttes arvesse, et kehakaal on järglaste saamise ja ellujäämise seisukohalt väga oluline, hindame kaalulangust suureks," kommenteeris uurimisrühma juht Steve Albon.

Andmed näitavad, et täiskasvanud põhjapõtrade keskmine kehakaal on langenud 55 kilogrammilt 48 kilogrammile.

Svalbardis elavate loomade näol on tegemist alamliigiga, kes on tavalistest põhjapõtradest väiksemad, sest nende toidulaud on kesisem. Isased loomad võivad kõige enam kasvada 90kiloseks ja 1,6 meetrit pikaks ning emased 70kiloseks ja 1,5 meetrit pikaks, näitavad Norra polaarinstituudi kogutud andmed.

Svalbard on üks enim globaalsest soojenemisest mõjutatud paiku maailmas. Soojadel talvedel sajab rohkem vihma, mis sageli maapinnal jääkihiks külmub ning põdrad ei saa toitu kätte.

Kuid hoolimata sellest on Svalbardi põhjapõtrade populatsioon viimase kümnendi jooksul kasvanud. Seegi mõjutab kehakaalu, sest konkurents toidule on nüüd varasemast suurem.

Teadlased ennustavad, et lähiaastatel kasvab populatsioon veelgi ning põhjaõtrade kehakaalu langus samuti. See aga on risk karjakaupa suremiseks, kui maa jäätub ja suur hulk loomi äkitselt toiduta jääb. Samasugustes tingimustes suri kaks aastat tagasi Siberis Jamali poolsaarel korraga 61 000 põhjapõtra.

Allikas: The Local