Senist kuumima suve rekordit hoidis 2013. aasta, mil kõigest paar järjestikust päeva lõõskavat päikest tunda võis. Sel suvel kestis viimatine kuumalaine 13 päeva ühtejärge.

Pole imestada, ventilaatoritest on saanud Austrias nõutud kaup. Paljudes poodides on tuulutid välja müüdud ning varusid ei suudeta täiendada. Nii korterites kui kontorites seatakse sisse õhukonditsioneere. Isegi mahlajäätiste letid on supermarketites tühjaks ostetud.

Ilm püsib äärmiselt kuum nädala lõpuni, termomeetri näidud võivad ulatuda kuni 38 kraadini. Prognooside kohaselt on oodata ka äikesetorme, mille tulemusel pühapäevaks kuumus veidi alaneda võib, langedes 32 kraadi juurde. Järgmisel nädalal on Austrias oodata temperatuuride langemist 28 kraadini.

Kõrbeilmad ei kimbuta mitte üksnes Austria elanikke. Suuremal või vähemal määral muutumatuna püsiv kuumakuppel hoiab enese all nii Kesk- kui Ida-Euroopat. Kliimaekspertide sõnul mängib selle juures suurt rolli kolm faktorit.

Esiteks on kliimasoojenemise tõttu temperatuurid märgatavalt kõrgemad kui möödunud aastakümnetel. Teiseks on subtroopiline kõrgrõhkkond kaugemal põhjas kui varasematel aastatel. Kolmandaks on maapind Lõuna- ja Kesk-Euroopas sel aastal väga kuiv, mis vähendab aurustumise jahutavat mõju.

Valitsustevahelise Kliimamuutuste Nõukogu viimatise raporti kohaselt on tõenäoline kuumalainete sagedasem esinemine ja pikem kestvus tulevikus.