Pärast 2008. aasta “Teeme ära!” koristustalguid hakkas Põlvamaa noormees Indrek Hoop pidama prügivihikut – et kui tuleb taas prügi kaardistamine, on värsked andmed kohe võtta.

Metsas kolades on Hoop vihikusse märkinud üha uusi prügihunnikuid, puudust neist ei ole.

Vihik kulubki nüüd marjaks ära, sest augusti lõpuni kaardistatakse vabatahtlike abiga Eestis prügi.

“On üsna vanu rämpsuhunnikuid, kus vanad klaaspudelid, eterniit ja muu selline, kuid ka päris värskeid olmeprügikotte,” loetles Hoop.

Koristustalgutega puhtaks saadud platsidest suurem osa on jäänudki puhtaks, teistesse kohtadesse on hakatud vaikselt uut olmeprügi tassima.

Visad prügisokutajad

“Teeme ära!” maailmakoristuse Eesti kaardistamise koordinaator Anne Ruusmann ütles, et inimesed on erakordselt visad ja ettevõtlikud, kui asi puudutab prügi ärasokutamist.

“Nad näevad kõvasti vaeva, et linnast välja sõita ja rämps metsa alla vedada,” kirjeldab ta. “Olen näinud, kuidas on raskeid kotte autost kaugele üle põllu veetud, kuigi tegelikult oleks lihtsam sõita jäätmejaama ja asjad sinna viia. Näiteks autorehve ja kompleksset elektroonikat võetakse eraisikutelt tasuta vastu, neid ei oleks üldse vaja maale kraavi lohistada,” lausus ta.

Prügikaardistamise eesmärk on Ruusmanni sõnul juhtida tähelepanu prügistamisele ning ühtlasi välja selgitada Eestimaa metsade, teeäärte ja teiste paikade prügistatuse olukord neli aastat pärast esimesi talguid.

“Tartus Hiinalinna servas on koht, kuhu kiputakse viima. Nägin, kuidas üks noor isa istus päikesepaistel vanade rehvide otsas ja oli samal ajal internetis, laps magas kõrval. See on juba suur mure, kui muutume prügi suhtes nii immuunseks, et ei märka seda ja elame pigem mõnusalt virtuaalmaailmas,” märkis Ruusmann.

Ka hea võib mõnikord halvaks muutuda. Näiteks süstis esimene “Teeme ära!” eestimaalastesse nii palju innukust, et veel järgmiselgi aastal asuti mõnes kohas agaralt rämpsu kokku kuhjama, kuigi ühist koristamist ei toimunud.

Paljud nendest kuhjadest seisavad oma kohal siiani, juurde on tulnud ka uusi. Ligikaudu neljandikule puhtaks koristatud kohtadest on praeguseks veetud uus prügi. Need paigad tuleb taas prügikaardile kanda.

Mõned ühised talgu korras toimuma pidanud kaardistamised lükkusid lume tõttu pisut edasi, eeloleval nädalavahetusel oodatakse aga prügi kaardile kandma Saaremaal, Läänemaal ja Hiiumaal.

Korraldajate loodud prügikaart võimaldab koristamist vajavad paigad kaardile kanda igas maailma punktis reaalajas.

Eriti mugavalt saavad rämpsuhunnikuid kaardistada iPhone’i ja Androidi telefonide omanikud, laadides selleks alla tasuta tarkvaralahenduse. Kui nutitelefoni käepärast ei ole, saab kaardistada ka fotokaameraga või tavalist paberkaarti abiks võttes ning koristamist vajavad kohad hiljem online-prügikaardile märkides. Talgud annavad kaardistamisele hoogu.

Mõtteviis peab muutuma

“Paljud käivad metsas jooksmas või koeraga jalutamas, nemad teavad üsna hästi, kus murekohad on,” tõi Ruusmann näiteks. “Ainuke asi, et ei tohi üleliia agaraks minna ja asuda mõne maainimese hoovialale jäävat vanatehnikat üles pildistama – see võib probleeme tuua ning tõmmata ligi metallivargaid ja nii see aktsioon küll mõeldud ei ole.”

Kaart võimaldab teha analüüsi, mis nelja aastaga muutunud on, samuti on abiks uutele talgulistele, keskkonnaametnikele ja kohalikele omavalitsustele, kes saavad ülevaate, millisest materjalist jäätmetega on tegu ning kui suurt ressurssi nõuab nende äraviimine.

“Püüame igal juhul vältida olukorda, kus ühed lagastavad ja teised koristavad. Kui noored käivad koristamas, siis ehk pereisa ühel päeval enam ei vii prügi metsa alla kraavi ja mõtteviis hakkab muutuma,” loodab Ruusmann.



Prügi kaardile

“Teeme ära!” maailmakoristuse meeskonna initsiatiivil toimuvad aprillis prügikaardistamise talgud kõikides maakondades üle Eesti.

Kaardistustalgud on maakonniti järgmistel kuupäevadel:

- 14. ja 15. aprill Saaremaa, Läänemaa, Hiiumaa

- 21. ja 22. aprill Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa, Jõgevamaa

- 28. ja 29. aprill Pärnumaa, Valgamaa, Viljandimaa

- 12. ja 13. mai Harjumaa, Raplamaa, Järvamaa

Täpsem info: www.teemeara.ee/maailmakoristus/kaardista-prugi

Allikas: www.teemeara.ee