Iirimaa peaveterinaararst Paddy Rogan esitas põhjaliku ülevaate dioksiinisaaste tekkimise põhjustest, kontrollimeetmetest ning kinnitas, et peale 01.09.2008 toodetud Iiri päritoluga sealiha ning sealihast valmistatud tooted võetakse tagasi sarnaselt Iiri siseturul rakendatule või kompenseeritakse liha ja toodete hävitamine sihtriigis.

Et tagada Euroopa Liidu ja kolmandate riikide tarbijatele kõrge toiduohutus võttis Euroopa Komisjon vastu otsused seoses Iirimaa dioksiinijuhtumiga

-          Ajavahemikul 01.09.2008 kuni 06.12.2008 Iirimaal toodetud sealiha kõrvaldatakse turult ning hävitatakse

-          Turult kõrvaldamise nõue ei laiene Iiri päritolu sealiha või rasva alla 20% sisaldusega liittoodetele ning lihatoodetele

-          Liittooteid ja lihatooteid, mis sisaldavad enam kui 20% Iiri päritoluga sealiha või rasva tohib käidelda ainult peale normikohaseid laboratoorseid uurimistulemusi.

Otsuse 68 tonni Eestis käitlemisest kõrvaldatud külmutatud Iiri päritoluga liha hävitamise kohta teeb Veterinaar- ja Toiduamet lähipäevil. Veterinaar- ja Toiduamet ei ole tuvastanud Iiri päritoluga sealiha sisaldavaid liittooteid ega lihatooteid

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas eile uuringute andmed, mis kinnitavad, et keskmiselt päevas tarbitav sealihakogus tuleks ületada vähemalt neljakordselt, et rääkida võimalikust terviseriskist. Kui kõnealuse 90 päevase perioodi jooksul oleks tarbitud igapäevaselt 10% ulatuses maksimaalselt saastunud (200 pg/kg) sealiha, suurenenuks dioksiini koormus organismile 10% võrreldes tavapärasega ning EFSA ei loe seda terviseriskiks.

Alates 1. septembrist Iirimaal toodetud ja Eestis peamisel toitlustusasutuste poolt tarbitud 52 tonni sealiha jaotub Veterinaar- ja Toiduameti andmetel nii ajaliselt kui ka geograafiliselt ühtlaselt kogu ohustatud perioodi vältel, mis viib võimaliku saastunud liha ülemäärase tarbimise riski miinimumini.