Äärmuslik on hea! Äärmuslik on selline inimene, kes julgeb massist erineda, kes julgeb olla terve, kes julgeb mõelda, kes julgeb oma teed minna, kes julgeb elada.

Niisugune inimene üritatakse maatasa tema teel teha, sest ta on teistsugune, ei käi masside järel, ta on "äärmuslik". Mõõdukus on varjatud hirm, argade inimeste valik. Kui me tahame tänapäeva ühiskonnas olla terved ja tugevad, peamegi olema äärmuslikud.

Paastudes ja süües värsket toortoitu läheb ka meie füüsiline vorm hoopis uuele ja kõrgemale tasemele, sest kaovad takistused kehast. Kui olin olnud umbes neli kuud ilma tahke toiduta, hakkasin treenima kolm kuni mõnikord isegi neli tundi päevas. Energia, mis vabanes, kui keha ei olnud enam pidevalt koormatud seedimisega, oli tohutu.

Tihti öeldakse, et meie kliimas ei ole taimetoit üldse mõistlik, liiga külm, niiske ja muu säärane. Kuidas sa saad kätte kõik need ained, mida tavatoitujad saavad lihast?

12-14 kraadi on meie planeedi keskmine temperatuur. Me oleme osa planeedist ja koos moodustame terviku. Me peame hingama maakeraga ühes rütmis, toituma antud aastaaja viljadest ning tundma end mugavalt sama temperatuuri juures. Kehale kahjulik toitumine on meid eraldanud loodusest. Jääkained sunnivad meid elama soojades tubades ja riietuma soojalt, sest nad vajavad käärimiseks mõnusat sooja keskkonda.

Minul on seljataga esimene talv, kus ma ei tarbinud tahket toitu. Jõin vaid vett ja veidike värskelt pressitud mahla. Samal talvel alustasin aktiivselt taliujumisega, käisin ka võistlustel.

Inimene ei peaks muretsema sellepärast, kas ta saab taimsest toidust kätte kõik, mis tavainimene lihast, sest liha ei ole inimese organismile toitainete tasakaalu pärast sobiv toit. Liha ei ole inimesele toiduks vaid ärritusvahendiks. Elame juba aastas 2013 ja me ei vaja enam liha ellujäämiseks, meie eluvibratsioon ja - ülesanded on hoopis teistsugused, kui nad olid varasemal ajal, need on sellised , mis ei vaja toetuseks lihaenergiat.

Me peame edasi liikuma ja vanast lahti laskma, me ei saa klammerduda vanade harjumuste külge.
Rääkides lihast tuleks meeles pidada, et kõik toitained mis on lihas, on alati toodud toorainest. Kuumutades üle 42 kraadi hakkavad kõik ensüümid (ehk siis valgud ja kõik muud toitained) surema. Et saada kätte soovitud toitained lihast, peame sööma seda toorelt. Küpsetatud toit ei sisalda elujõudu ega ensüüme.

Miks sa soola tarbimise lõpetasid ja kuidas seda asendad?

Lõpetasin soola tarbimise kuna tahan oma kehale pakkuda vaid talle parimat toitu ja parimas koguses. Sool nüristab maitsemeele ja seda kasutavad ära toidutööstused, sest sool muudab mittemaitsva toidu suurtes kogustes lihtsamini allaminevaks. Kehale mõjub see kui vägistamine.
Me vajame tervet maitsemeelt, sest just tema ütleb meile millal, kui palju ja mida täpselt süüa. Kui inimene loobub soolast, hakkab maitsemeel paranema ja lõpuks ta taastub täielikult, inimene hakkab jälle tundma toidu maitset.

Kuna sool on ebavajalik, ei pea me seda ka millegagi asendama, küll aga sobib üleminekuperioodiks kasutada tükeldatud sellerit, mida on segatud sidrunimahlaga, kuivatatud ja seejärel jahvatatud. Tekib tervislik sool, mis sisaldab ka orgaanilist naatriumi, mida meie keha vajab ja mida arvame, et saame tavalisest soolast. Sool sisaldab vaid anorgaanilisi mineraale, mida meie keha ei ole suuteline omastama.

Kui teadlik taimesööja sa oled, kas tegutsed pigem intuitsiooni abil või loed taimeraamatuid, suhtled teiste taimefännidega? Ehk, kuidas sa tead, et sööd seda mida vaja ja nii palju kui vaja? 

Usaldan 100% oma intuitsiooni ja tegutsen vaid selle põhjal. Toitumine peaks olema lihtne ja loomulik nagu hingaminegi, inimene ei peaks raiskama aega toidu peale mõtlemiseks, see on teisejärguline.

Kui oleme puhastanud oma keha ja maitsemeele, hakkab keha meiega selges keeles rääkima ja juhatama meid ise vajaliku toiduni. Kõige kahjulikum on lasta endale koostada kellegi poolt toitumiskava ja hakata seda samm-sammult järgima.

Mitte keegi peale inimese iseenda ei tea, mida tema organism just teatud ajahetkel kõige rohkem vajab. Me peame selleks viibima looduses, kus me oleme pidevalt ümbritsetud kõige söödavaga. Meie keha peaks tundma neid taimi ja vilju, nende ravitoimet ja maitset ning niimoodi saab ta valida endale parima välja.

Kõikide taimede toime võib ise kindlaks määrata. Tundmatuid taimi võib nuusutada, uurida, natuke maitsta, tunnetada, mis keha nende peale ütleb. Võib ka nendega niimoodi suhelda, et kohe taime murdma ei peagi, lihtsalt viibida tema infoväljas.

Olen ise avastanud nii mõnelgi mürgiseks peetaval taimel tegelikult ravitoime mõne teatud kehaorgani jaoks. Ma usun, et ükski taim ei kasva niisama, kõigist neist on inimesele kuidagi abi.

Kui inimene on algaja ning tunneb, et tervise pärast tahaks proovida midagi teistsugust, siis millest võiks alustada? Mida kindlasti ei peaks tegema?

Mida kindlasti ei peaks tegema, on tellida endale mingi toitumiskava. Tee kellegi teise toitumiskava juurest enda keha vajadusteni on pikk ja keeruline, kui oleme omandanud kellegi teise tõekspidamised ja põhimõtted. Ainus toitumiskava, mis meile on vajalik, on meie enda keha koostatud.

Praegu on ilus kevadine aeg ja saame korjata enamikke taimi toiduks. Kõige lihtsam on oma tavalisele harjumuslikule toidule hakata lisama kõike rohelist salati kujul või niisama toidule peale hakituna. Aegamisi hakkab see roheline mõjutama ja taastama maitsemeelt ning inimene hakkab aina vähem tahtma küpsetatud toitu ning tundma rohkem isu värske rohelise järele.

Mida arvad külmutatud juurviljadest, mida palju müüakse ja ka palju süüakse?

Külmutamine on kuivatamise järel üks parimaid säilitamisviise. Ka looduses võib seemneke külmuda ja kevadel uuesti elule ärgata. Poodidest ostetud külmutatud juurviljad võivad olla varem kuumutatud, nende valimisel tuleb olla hoolikas.

Kas taimne toit on pigem selline asi, mis sobib sulle füüsiliselt või on seal taga ka mõtteviis või usk?

Taimne ja tervislik toit on osa looduslikust eluviisist, mille vaimus kasvanud olen. Meie toitumisvalik sõltub meie mõtetest ja emotsioonidest, mida tumedamad ja raskemad need on, seda raskemat toitu me ihaldame. Oluline on puhastada end mõtete ja emotsioonide tasandil ja nii muutub automaatselt ka meie toitumine. Ainult toitumise muutmine, kui meie elu- ja mõtteviis jääb samaks, ei vii soovitud tulemusteni ja mõjub kehale kurnavalt, sest sööme endale vastuoluliselt.
Peame puhastama oma mõtted ja hoidma seal puhtust.

Kas oled kogenud, et taimed võivad tervendada ja inimesi tõepoolest ravida, mitte ainult mõningaid hädasid leevendada? Kui jah, siis miks inimesed eelistavad tablette?

Kõik erinevad taimed ongi meile antud selleks, et me end nende abiga toidaks ja tervendaks. Iga haigus on loodusseaduste vastu eksimise tulemus. Peaksime jälgima, millised taimed ise meie juurde tulevad ja meiega kontakti püüavad võtta. Inimesed eelistavad tablette, sest mõtted on jäänud laisaks ja ei suuda enam läbi näha ravimitööstuse alatuid võtteid.

Terve inimene ei too raha sisse, seda teeb vaid haige inimene, kes on pandud sõltuma tablettidest, mis tekitavad kõrvalmõjusid mille vastu on uued tabletid jne.

Keemilise tabletiga ei saa keegi kunagi terveks, need suudavad vaid keha märguandeid alla suruda ja summutada valu. Valu on märguanne, et oleme oma keha valesti kohelnud. Kui võtame tableti, mis surub maha valu, surume maha ka iseenda, oma keha ja hinge. Valu on Jumala jutuajamine inimesega, see on õnnistus ja peaksime selle eest olema tänulikud. Tableti asemel peaksime võtma aja maha ning mõtlema, millega oma keha vastu eksinud oleme ning samas ka tänama iseennast, et meie keha nii tark on ja meid armastab.

Kuidas tuled toime kriitikaga? Kas oled ise suutnud vältida eelarvamusi inimeste osas, kes jätkavad nn tavapärast toitumist ja ei mõtle nagu sina?

Kriitika on hea, see näitab, et seisnud energiad läksid lahti ja muutused hakkavad toimuma. Sellepärast on igasugune kriitika alati kasulik. Ükski inimene ei tule meie eluteele niisama, iga kohtumine on sügavalt tähendusrikas. Olemegi siin ju selleks, et teisi inimesi nende eluteel aidata ja toetada. Minu eesmärk pole kedagi ümber kasvatada, minu eesmärk on vaid inspireerida. 

Teistes näeme vaid iseennast. Mis meid teiste juures ärritab, need on tunded meie enda sees, mis oleme alla surunud ja mida enam ära ei tunne. Arvame ekslikult, et teine inimene põhjustab neid tundeid. Tegelikult ta aitab vaid meil neid märgata. Sellepärast polegi teise inimese kritiseerimisel mõtet, sest tegelikult kritiseerime nii vaid iseennast.

Tegid ühe katse praekartulitega. Mis neist saanud on ja mida see sinu meelest näitab?

Ostsin MacDonaldsist friikartuleid ja panin purki, teise purki panin kodus enda praetud kartulid. Tahtsin teha testi, kui kaua säilivad MacDonaldsi kartulid muutumatuna, inspireerituna mujal maaimas tehtud testidest viie aasta vanustest "värsketest" burgeritest ja friikartulitest, aga test muutus vastupidiseks. MacDonaldsi kartulid läksid paari nädalaga hallitama, aga omatehtud kartulid püsivad siiamaani täiesti värskena.

Sain aru, et ka armastuse energia, mida toidusse saab panna, võib toitu kaua värskena hoida. 

Tavainimestel reeglina pole aega, et mööda aasu ja metsi jalutades endale taldrikut täis korjata, ausalt öeldes on poodide köögiviljaletis tihti närbunud ja isegi hallitanud juurikaid. Mida saaks kergesti ette võtta selline kiirustav linnainimene, et oma toidulaua kvaliteeti tõsta?

Inimene pole loodud kiirustama. Kui ei leita enam aega iseenda eest hoolitseda, siis on midagi väga valesti. Me kõik elame vaba valiku maal ning igaüks saab ise valida, kas laseb end tirida masinrattasse või võtab vastutuse oma elu eest enda kätesse. Kui inimesele meeldib ummisjalu läbi elu tormata, siis on see tema valik ja seda tuleb aktsepteerida, aga kui ta pole sellise elukäiguga päris rahul, tuleb talle näidata teisi võimalusi.

Linnakeskkonnas pole mitte midagi, mis aitaks inimest tervise poole. Me vajame värsket õhku, mis on segunenud õietolmu ja lillede eeterlike õlidega. Vajame puhast vett, mis jookseb mööda allikaid ja päikeseenergiaga laetud toitu, mis kasvab puhtas looduses meie ümber.

Me peame leidma aega jalutuskäikudeks, looduse vaatlemiseks ja mõtestamiseks. Niisugune looduses viibimine kiirendab ja puhastab mõtteid. Lõpuks jõuab inimene ka selleni, mis on elu tõeliselt tähtis.

Kui palju kulutad raha toidule?

Usaldan looduse kööki, kus on meie jaoks kõik alati tasuta. Hetkel on loodus nii toitu täis, et saame katta küllusliku laua ilma, et peaksime kasutama raha. Toit, mille korjame ise metsast, sisaldab metsaenergiat, see on jõud, mis on tervendava toimega.

Ükski poes müügil olev toiduaine ei sisalda värske toidu jõudu, see pole meile hea, pole loomulik. Praegu on aeg, kui peaksime oma organismi puhastama ja uuesti üles ehitama roheliste taimede abil. Kõik valmib looduses just meile vajalikus järjekorras, peame seda märkama ja usaldama ja näeme, et kõik, mis meile vaja, on juba olemas.

Loobusid seebist-šampoonist, ka hambapastast. Kuidas hakkama saad?

Kui keha saab puhkust kangetest pesuvahenditest, hakkab taastuma tema isepuhastusvõime. Kehal, juustel, nahal, kõigel. Naha peale tekib õrnalt antibiootilise toimega kiht, mis kaitseb. Minu jaoks on pesemine merevees ujumine. Võib ka teha taimeleotisi, näiteks angervaksast, mis on minu enda lemmik, ning pesta end sellega. Kogu kehale ja juustele jääb juurde angervaksa meemagus lõhn.

On sul olnud mingeid tervisehädasid ja kas mõni arst on proovinud sind ümber kasvatada?

Ma ei käi arsti juures, seega ei ole nad mind saanud ümber kasvatada. Hambad on mul terved ja tugevad, kõht ei ole valutanud ja juuksed on paksud ja läikivad.

Kui lõpetasin tahke toidu söömise, kiirenes juuksekasv silmnähtavalt. Pidin isegi kuklalt veidi juukseid vähemaks lõikama, sest suvel on väga palav pikkade ja kohevate juustega.
Ka küüned hakkasid kiiremini kasvama ja muutusid palju tugevamaks. Luudki on mul väga tugevad, sest alles eile astus mulle kogemata palja jala peale 500 kg kaaluv hobune ja mu luud jäid täiesti terveks.

Kõige tähtsam - pean terviseks elujõudu ja -rõõmu.

Kas mahladieet on praeguseks läbi ja miks seda tegid? Kas sa ei arva, et see on eksperiment noore ja tugeva organismiga, mis kord kätte maksab?

Puhkus ja puhastus ei saa mitte kunagi halvasti kätte maksta vaid vastupidi, see on tervise alus. Kui olin 14-15 aastane, suhtlesin ühes internetifoorumis, kus pidevalt rõhutasin tervisliku toitumise vajalikkust. Kirjutasime seal omavahel ka sellest, mida päeva jooksul sõime. Sõin tol ajal väga vähe ja peamiselt õunu. Minu menüü kohta öeldi pidevalt, et kui kord suureks kasvan, maksab minu organism mulle kätte tema näljutamise eest.

Tegelikult oli minu keha väga tänulik, et ma ei takistanud tema arengut toiduga. Tänu värskele toidule, mida sõin nooremana, on mul säilinud loomulik kehakuulamise instinkt. Selle järgi on lihtne kogu ülejäänud elu toitu valida.

Kust tuleb kevadväsimus?

Inimene tunneb kevadväsimust, kui tema keha on toksiine täis. Jääkained ja mürgid kurnavad keha väga tugevalt ja nende pärast tunneb inimene end väsinuna, kevad ise väsimust ei tekita, sest on tegelikult hoopis uue elu ja pulbitseva eluenergia aeg. Abiks tulevad puhastav paast, taimed ja värske allikavesi.

Kas saaksid pakkuda mõne lihtsa nipi inimesele, kes küll ei ole toor- ega taimetoitlane, kuid oleks lisaks nõgesesupile nõus veel millegagi katsetama?

Meie kehad on looduse osad ja toimivad tervetena läbi loodusseaduste. Paljud inimesed küsivad imetabletti või nippi, kuidas saada kohe tervemaks, energilisemaks, ilusamaks, aga sellist imetabletti pole olemas. Pole olemas ühte vahendit või nippi, mis teeks tasa keha väärkohtlemise.
Me peame hoolitsema oma keha eest pidevalt ja omandama tervisliku eluviisi tervikuna. Vabastama end sõltuvustest ja meie keha ja hinge mitteteenivatest harjumustest. Igaüks vajab puhastust ja puhkust, aga paljud meist ei anna kehale kummagi. Kõige kiirem ja efektiivsem viis oma tervis kiiresti paremale tasemele viia on teha puhastavat paastu kehale ja meelele.

Kas meie inimesed on loodusest võõrandumas või vastupidi, minemas tagasi vanade tarkuste juurde?

Kindlasti vastupidi, oleme minemas tagasi esivanemate tarkuse juurde. Inimesed hakkavad aina rohkem looduses ära tundma kodu ja ema. Hakatakse mõistma ebaloomuliku ja linnastunud eluviisi hukatuslikkust ja pööratakse nägu uuesti looduse poole.

Oleme valgusolendid, kes on oma tõelist potentsiaali avastamas. Iga avastusega muutub meie füüsiline keha kergemaks. Kerge keha tahab kerget ja kõrgvibratsioonilist toitu.

Rasked ja surnud energeetikaga toidud ei sobi enam meie kehadele ja inimesed hakkavad taas toiduna ära tundma looduse ande. Ka õhk ja vesi muutuvad puhtaks ja saame muretult kustutada janu igast looduslikust veekogust kus on elus vesi, mida päike on õnnistanud.

Ja veel eraldi selgelt välja küsituna - miks sa ise seda kõike teed, mis sind inspireerib jätkama ja miks sa ikkagi ei taha süüa liha, mis on teatavasti maitsev!?

Liha ise ei ole maitsev, tegelikult tema loomulik maitse ei ole inimese üldse vastuvõetav. Selleks peab liha maitsestama soola ja muude tugevate maitseainetega, et peita surnud liha maitset ja lõhna ning petta maitsemeeli ning keha. 

Tegelikult ei maitse miski nii hästi, kui hea tervis.