11.12.2013, 09:45
Kogukonnaköök - maapiirkonna väikeettevõtja stardipakk
Eestis ei ole kogukonnaköögi mõiste enam võõras. Mitmetes seltsi- või külamajades on väljaehitatud köögid, kus külaürituste tarbeks saab kohvi keeta, toitu valmistada. Mõnel pool on toiduvalmistamise kohad aga suuremad ning kööki on võimalik kasutada õppeköögina ning veelgi laiemalt kogukonnaköögina.
FOTO:
Maaelu arengukava 2007-2013 külade uuendamise ja arendamise (meede 3.2) ning Leader-meetmest on köögi väljaehitamiseks või köögiseadmete ostmiseks saanud toetust vähemalt 49 maapiirkonna vabaühendust, kokku 57 projekti.
Kogukonnakööki saavad kasutada ettevõtlikud inimesed, kellel endal puuduvad võimalused oma kööki investeerida. Ruum on Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) poolt tunnustatud, seal saab töödelda oma talu toodangut ning müüa seejärel tarbijale juba töödeldud toodet. Samuti on kogukonnaköök inkubatsioonikeskkonnaks alustavale väikeettevõtjale, kel ei ole veel täpset ülevaadet oma ettevõtte konkreetsetest töötlemisvajadustest.
Saaremaa kogukonnaköökide saamislooga saad tutvuda Maamajanduse Infokeskuse kodulehel.