Aga naine jäi kohe esimesel talvel autoga lumme kinni ja naabrid tulid appi. “Järgmisel päeval läksin neile külla, tänama, ja nii sai alguse külaellu sulandumine,” räägib ta.

Paar aastat hiljem oli Katrin jõudnud arusaamisele, et lisaks perele ja töölkäimisele võib ta ka kohalikku ellu panustada. Ta on üks MTÜ Juula Küla Heaks asutajaid ning olnud selle juhatuses loomisest saati.

“Katrin on väga hea ideede generaator,” kiidab Juula külavanem Eneli Kaasik. Katrin Kaalep on ka küla sellesuvise suurürituse “Mõnusate mõtete messi” algataja ja korraldaja.

“Tihtipeale pärast vahvale mõttele tulemist ja selle väljapakkumist olen avastanud, et sarnase asja peale on mujalgi tuldud,” tunnistab Katrin. Et mitte jalgratast leiutada, võiksid külad oma ideid koguda ja jagada, leiab ta. “Mõnusate mõtete messile” ongi tulemas üle Eesti külaseltse, kes millegagi silma paistnud.

“Kui algul on mu ideed vahel utoopilised tundunud, siis hiljem selgub, et polegi nii võimatu,” naerab Katrin.

Külavanem toob näiteks kergliiklustee rajamise, kus lapsed saaksid jalgrattaga sõita ja emad lapsevankriga liikuda. Nüüdseks on projekt paberil ja külaselts usub, et leiab võimaluse see ka ellu viia.

Regionaalminister Siim Kiisler ütles Kaalepi perele pärlit üle andes, et
väga tihti oodatakse külades kedagi, kes tuleks ja teeks, ja enamasti mõeldakse siis riiki. “Tegelikult sõltub kõik palju rohkem meist endist, kogukonnast, selle pärlitest,” ütles minister.

Liikumise Kodukant esimest korda toimunud konkursile “Kogukonna pärl” esitati üle Eesti kokku 125 kandidaati. Tunnustatakse üht perekonda igas maakonnas.
Põlvamaalt pälvis pärli Reet Pettai pere Veriora vallast Süvahavva külast, Võrumaalt Kadi ja Hendrik Noor Rõuge vallast Sänna külast ning Tartumaalt Kristina ja Tarmo Ruder Rõngu vallast Tilga külast.

KÜLALIIKUMISE KONKURSS
“Kogukonna pärl”
- Konkurssi korraldab liikumine Kodukant.
- Tunnustatakse üht aktiivset peret igast maakonnast.
- Projekti toetatakse regionaalministri valitsemisalast.
- Tunnusmeeneks – pärliks – on sepis Pärlijõe motiiviga.
- Meene autor on Võrumaa sepp Peeter Reemann Rõugest, tema sepise idee on inspireeritud Pärlijõega seotud legendist.