Otsus võeti vastu pärast seda, kui Kleves asuva talumajapidamise naabrid kaebasid, et talunik kavatseb oma linnuaedu laiendada, kuid lindude sõnnikuhais rikkuvat õhku, mida nemad sisse hingama peavad.

Kohtunikud pidasid aru, kas peaks kehestama mingi piiri, kui halvasti võib maaelu lõhnata.

Esialgu kaldus Düsseldorfi administratiivkohus kaebajate poole, kuid kõrgema kohtuaste leidis, et õigus on talunikul, sest maaelu on maaelu ja seal elavad inimesed on igasuguste lõhnadega harjunud, vahendab portaal The Local. Ja kui veel pole, siis tuleks seda kiiremas korras teha.

Kõnealuse otsusega kehtestati õiguslik põhimõte ning kohtunikud leidsid, et kaebajad on ka ise varem talu pidanud ja sõnnikuhaisu levitanud. Külades, kus sõnnikuhais on elu tõsiasi, peavad inimesed sellega hakkama saama.

Samas leidis kohus, et suuremates asulates ja alevites ei pea elanikud "põllumajandusodööre" taluma.

Kleve piirkonna farmerite ühenduse esindaja sõnul on sõnnikuhaisu üle kaebamine igapäevane nähtus. "Ebatavaline, kuid siiski mitte ennekuulmatu on see, et tüli on tõusnud kahe farmeri - endise ja praeguse - vahel," viitas esindaja, kuid keeldus samas tüli üksikasjade selgitamisest.

"Iga viies sakslane elab Põhja-Rhine-Westphalias, siin on 35 000 talu ja külad paiknevad loomalautadele väga lähedal." Kuid kaugeltki pole tegemist piirkonnaga, mille suurim probleem on sõnnikuhais.

"Kas siin haiseb või mitte, pole arutelu objekt. Kohus andis oma otsusega väga selged juhtnöörid farmerite kasuks," lõpetas talunike juht haisuteemalise vestluse.