Pärna rõhutab, et isegi Keila-suuruses linnas ei ole ühtegi advokaadibürood, mis pakuks õigusabi teenust. ”Selliseid linnu on Eestis teisigi.”

Kui abi saabki, on see kallis. “Kui peaks advokaadile 100 eurot tunnis maksma, siis seda nii kergesti välja ei käida,” tõdeb Pärna. “Pigem inimesed kannatavad.”

Neid muresid teadvustanud Eesti Juristide Liit avab aprilli alguses Tallinnas, Tartus ja Jõhvis tasuta õigusabi bürood – õigusapteegid. Õigusabi annavad neis kõrge tasemega, eesti ja vene keelt kõnelevad juristid.

Esimene kogemus on juba olemas. Avatud Eesti Fondi toel on viimase nelja kuu jooksul käidud nõu jagamas Tartus, Pärnus, Võrus, Narvas ja Jõhvis. Abi on saanud tuhatkond inimest.

Märtsi alguses tungles rahvas Tallinnas Vene kultuurikeskuses. ”Neljasajale inimesele tuli nelja tunniga vastata,“ jutustab Pärna.

Pärna loetleb viis kõige sagedasemat häda, millega inimesed õigusapteeki pöörduvad.

- Lahendamata jäänud pärandusasjad. Keegi on ära surnud, aga asju ajama ärgatakse aasta hiljem. Samas on võlad maksmata ja pole teada, kes pärib. Siin aitaks notari poole pöördumine, tema nõuanne on tasuta.

- Elatise probleemid. Minna tuleks täituri juurde.

- Ebaseaduslik vallandamine või töötajale lubatust vähem maksmine. Peaks pöörduma tööinspektsiooni.

- Võlaohvriks sattumine. “Kes on SMS-laenu võtnud, kes on ostnud elukaaslasega kahasse korteri. Nüüd, kui mees on jalga lasknud, peab naine üksi maksma.”

- Korteriühistu probleemid.

Kogenud jurist rõhutab, et sageli ei tea inimesed oma õigusi. Kõige tähtsam on seega inimestele niidiots kätte näidata, pärast seda hakkab nende probleem lahenema. Tihtipeale aitab viiest minutist.

“See ongi meie arstim, mida me õigusapteegis pakume,” rõhutab Pärna.

Ta selgitab, et kui õigusriigis ei ole õigusabi kättesaadav, sest selle eest ei suudeta maksta, tuleb see vähemalt minimaalsel tasemel tagada.

Kui on aga tõsisem probleem ja tuleb kohtusse pöörduda, siis apteegist enam abi ei saa.

Õigusapteek tegutseb aasta lõpuni.


Õigusapteekide asukohad

Alates aprillist tegutseb Eestis kolm tasuta õigusabi bürood.

- Tallinn: Eesti Juristide Liidu büroos aadressil Tõnismägi 3a.

- Tartu: Tähtvere päevakeskuses Veski 35.

- Jõhvis: Jõhvi seltsimajas Kooli tee 2.

Nõustamise ajad ja nõustajate andmed avaldatakse Eesti juristide liidu kodulehel www.juristideliit.ee.