Nõuded koolilõunale

• Toit valmistatakse võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. Rohkes rasvas küpsetatud toidud on lasteasutuses keelatud.

• Leib peab olema saadaval iga päev.

• Makaronitooteid pakutakse põhitoidu lisandina mitte rohkem kui kaks korda nädalas.

• köögivilju (v.a kartul) pakutakse iga päev, sh kuumtöötlemata kujul vähemalt kaks korda nädalas.

• värskeid puuvilju pakutakse vähemalt kolm korda nädalas.

• värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt üks kord nädalas.

• liha või linnulihaga (soovitatavalt nahata) toitu pakutakse vähemalt kaks korda nädalas, viinereid, keeduvorsti, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui üks kord kuus.

• põhitoiduna ei ole lubatud pakkuda konserve ega konservil põhinevaid toite. • hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavate toodete kasutamist tuleb vältida.

• majoneesi ning majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikeses koguses ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus.

• magustoiduks ei pakuta närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvleid või kompvekke.

• joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve (lisatud loetelu).


Allikas: sotsiaalministri määrus “Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis”