Korilus on saarlaste hulgas endiselt suure au sees
Aastatel 2014 ja 2015 viisid Eesti kirjandusmuuseumi teadlased Raivo Kalle ja Renata Sõukand Saaremaal läbi etnobotaanilisi ja etnoökoloogilisi välitöid, mille käigus küsitleti ligi 120 püsivalt saarel elavat inimest. Uuringu tulemustest selgub, et võrreldes varasema ajaga, kus looduses kasvavaid puuvilju kasutati laialdaselt toitude ja jookide tegemiseks, tarbitakse neid nüüd enamasti vaid möödaminnes näksides, kirjutab Saarte Hääl.
Puuviljade kasutamine hakkas vähenema vastavalt sellele, kuidas läks moodi oma aedade rajamine ja vajalikud marjad ja õunad-pirnid sai kätte oma aiast. Seevastu kohalikust loodusest korjatud teetaimi kasutatakse Saaremaal jätkuvalt suure õhinaga.
Teadlastega koostööd teinud Elmi Epro ütles, et tema kasutab aktiivselt kadakamarja ravimtaimede segudes ning kibuvitsamarju reuma vastu ja C-vitamiini allikana.
Orissaare valla elanik Tanja Pihl rääkis, et tema joob ainult omakorjatud ravimtaimedest valmistatud teed ja kaupluses müüdavaid teesid pole ta tarbinud ei tea mis ajast saadik.
Kuressaare elanik Naima Tiits teeb enda korjatud kukerpuust ja jõhvikast head napsu ning pakkus seda teadlastelegi. Praegu on naps juba peaaegu otsas, sest juubelisünnipäeva peol osutus see väga nõutavaks.