Põllumeeste peamine mure on see, et vaatamata varasematele lubadustele ei võrdsusta Euroopa Komisjoni (EK) uus reformikava põllumeeste toetusi vähemalt 90%ni EL-s makstavast keskmisest toetusest.

"Praegu on keskmine toetus põllumeestele Euroopa Liidus 270 eurot/ha. Uus reformikava suurendab meie toetusi 2020. aastaks ainult 146 euroni hektarilt, alles 2028. aastaks lubatakse toetused võrdsustada!" hüüdis Eesti põllumeeste Keskliidu (EPK) asepresident Jaan Sõrra ruuporisse.

"Me ei saa niimoodi elada! Vaadake, kui palju maksab toit, oleme ühisel turul, kus sisendid on täpselt sama hinnaga kogu Euroopas ja meie toodangu eest makstakse börsihinda," lisas Sõrra.

"Kui EL maksab meile 100 eurot/ha-st, miks siis teised riigid saavad 400 eurot/ha?" küsis ka Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Selle peale hakkasid põllumehed skandeerima: "Meie mõõt on täis!"

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) nõukogu aseesimees Olav Kreen aga innustas rahvast, et "kui vaja, paneme traktorid kokku ja läheme Brüsselisse protestima".

Kaul Nurm tõi oma sõnavõtus esile, et alla 90% saavad EL toetusi ainult kolme Balti riigi ja Rumeenia põllumehed, nii et ebavõrdset kohtlemist peavad taluma vaid vähesed riigid.

Selle peale avanesid Euroopa Liidu esinduse klaasuksed ja näitsikud veeretasid välja serveerimislauakese kuuma mustikajoogi ja pirukatega. Loosungite all "Lõpp ebavõrdsele kohtlemisele Euroopa Liidus" ja "Võrdse töö eest võrdne palk!" lasid põllumehed pirukatel hea maitsta ja miiting sujus rahumeelselt ning suuremate intsidentideta.

Rahva ette astus ka Sören Kissmeyer-Nielssen EK põllumajanduse peadirektoraadist, kes oli saabunud Brüsselist põllumeestele reformikava tutvustama. Kissmeyer-Nielssenile andsid põllumeeste pöördumise üle ETKLi juhatuse esimees Kalle Hamburg, EPKK nõukogu esimees Aavo Mölder ja EPK president Juhan Särgava. Pöördumises nõutakse vähemalt 90% EL-s makstavatest toetustest ja need peavad olema määratud ilma üleminekuperioodita.

Siis tuli rahva ette EK Eesti esinduse värske juht Hannes Rumm, et maarahvale paar sõna öelda.

"Kunagi varem pole Eesti põllumehed protesteerinud Euroopa Liidu vastu," nentis Hannes Rumm ja tõi esile, et viimase kümnekonna aastaga on EL toetanud Eesti põllumajandust 800 miljoni euroga.

"Meie võitlus ei lõpe niipea, see kestab vähemalt poolteist aastat ja meie alla ei anna!" innustas aga Kaul Nurm miitingulisi, et see teema tuleb hoida Euroopa Parlamendi ja EK ees aktuaalsena, muidu toetused niipea ei suurene.

Samal ajal toimusid põllumeeste protestimiitingud ka Riias, Vilniuses ja Brüsselis.