PRIIDU PÄRNA

Tallinna notar

Kui mees ja naine elasid perekonnaseaduse kohaselt ühisvara režiimis, siis on tõesti nii mehe kui naise pangakontol olevad vahendid ühisvara. Ja kui kumbki neist sureb, siis surnu osale kontost on nõudeõigus surnu pärijatel.

Siiski ei maksa karta, et surnud mehe pärijateks olevad lapsed saaks üksinda minna kauem elanud naise kontolt pangast raha välja võtma.

Selline konto kuulub naisele ja mehe pärijatele ühiselt ning ilma naise nõusolekuta ei saa kontot käsutada.

Pärijad võivad siiski nõuda pärandvara jagamist ja selleks ka kohtusse pöörduda. Mida siis selle olukorra ärahoidmiseks teha?

Kõige kindlam oleks sõlmida notari juures abieluvaraleping, mille kohaselt abikaasad lepivad kokku, et pangakontod ei ole ühisvara, vaid igaühe enda lahusvara. Sellise vara jagamise lepingu kohta tehakse ka kanne abieluvaralepingute registrisse. Teine võimalus on mehel teha testament, mille kohaselt pärast tema surma läheks mehe osa naise kontost pärandina üksnes naisele.

Sellist korraldust nimetatakse annakuks. Sageli teevad abikaasad, kellel ühiseid lapsi ei ole, notari juures nn vastastikuse testamendi, millega määravad teineteist vastastikku emma-kumma surma korral pärijateks ja lapsed lükatakse pärijate ringist välja ajani, kui mõlemad abikaasad on surnud.

Testamendis saab kindlaks määrata ka isiku, kes pärib siis, kui mõlemad abikaasad on surnud ehk kas mehe või naise lapsed või mõlema lapsed või hoopis keegi kolmas.