Oma laste ees olen täitnud siiani kõik kohustused ja teen seda ka edaspidi. Üks tütar on 18aastane, ei ela enam kodus, teine on 16aastane.

Kas mul on õigus saada 50% korteri müügi rahast?

A. P.

 Vastab vande­advokaat IVO MAHHOV

 Kõigepealt lähtub Teie abikaasa ilmselt sellest, et korter vallas oli erastatud abielu ajal.

Sellisel puhul eeldatakse abikaasade võrdsust ka sel juhul, kui algselt oli korter eraldatud vaid ühele abikaasadest.

Siit tema järeldus, et ka korteri müügist saadud rahale ja vastavalt selle raha eest ostetule on temal õigus pooles osas.

See loogika on iseenesest õige, kuid juhul kui korter erastati Teie lahusvara arvel, võite Teie vaidluse korral taotleda kohtult poolte võrdsusest kõrvale kaldumist Teie kasuks.

Edasi lähtub abikaasa sellest, et tema ema raha eest ostetule on õigus ainult temal.

See päris niimoodi paika ei pea.

Kui ema raha teile mõlemale laenas, siis võib ema teilt nõuda poole laenu tagastamist, kui see nõue tänaseks aegunud ei ole. Kui ema raha Teie abikaasale kinkis, siis võib abikaasa nõuda poolte võrdusest kõrvale kaldumist tema kasuks samamoodi, nagu Teil võiks olla õigus poolte võrdsusest kõrvale kaldumist nõuda Teie kasuks valla korteri osas.

Kohus küll võib poolte võrdsuse eeldusest kõrvale kalduda, kuid ei pea seda tingimata tegema.

Poolte võrdsusest võiks kõrvale kalduda ka juhul, kui tuleks arvestada lapse või teise abikaasa tähelepanu väärivat huvi (perekonnaseaduse § 19 lg 2 p 3).

Ainuüksi seda, et lapsed elavad koos teise abikaasaga, riigikohtu praktika selliseks huviks aga lugenud ei ole. Poolte võrdsuse eeldusest lähtutakse ka vallasvara jagamisel.