Maalehe lugeja H.

VASTAB

IVO MAHHOV
vandeadvokaat

Tehingu võib tühistada, kui see on tehtud õigusvastase ähvarduse või vägivalla mõjul. Seda peab aga tegema kohe, kuue kuu jooksul arvates ajast, mil ähvarduse või vägivalla mõju lakkas (tsiviilseadustiku üldosa seaduse §d 96–99). Tühistamine toimub avalduse tegemisega teisele poolele. Kui on oodata, et teine pool niikuinii vastu vaidlema hakkab, võib tühistamiseks ka kohe kohtusse minna.

Kiire kohtusse pöördumine võib olla otstarbekas eriti just siis, kui on oht, et vaidluste ajal kinnistu edasi müüakse. Heauskselt kolmandalt omanikult seda enam kätte ei saaks.

Sellisel juhul on mõtet koos hagi esitamisega taotleda kohtult vaidluste ajaks ka hagi tagamist – kohtulikku keeldu või aresti kinnistule.

Kui teil on majanduslikke raskusi, lubab riigi õigusabi seadus tõesti ka tasuta menetlusabi, nii advokaadi palkamiseks kui ka riigilõivu tasumiseks kohtuhagi esitamisel. Taotleja tervislik seisund tähtsust ei oma. Ta võib olla täiesti terve, kuid ikkagi saada tasuta õigusabi, kui on piisava sissetulekuta, näiteks töötu. Näidisvormid, kuidas kohtule riigi õigusabi avaldust esitada, on saadaval ka justiitsministeeriumi kodulehel www.just.ee kodanikurubriigis “Vajate õigusabi?”.