• Kõver nagu kreeka e — öeldakse Eestis inimese kohta, kes ei viitsi sirgelt seista.
  • E on kõige sagedam täht paljudes keeltes, näiteks hispaania, hollandi (lausa 19% ehk peaaegu iga viies täht), inglise, ladina, norra, prantsuse, rootsi, saksa, taani, tšehhi, ungari keeles.
e

Nende autorluse on vaidlustanud Saksa kunstnik, Euroopa Liidu eelkäija Euroopa Ühenduse peagraafik Arthur Eisenmenger. Enne pensionile minekut 1975. a kujundas ta kreeka epsiloni eeskujul Euroopa sümboliks just sellise € ja saatis selle Euroopa Komisjonile.

Kui EK president Jacques Santer suvel 1997 euro märki maailmale esitles, hüppas 82aastane Eisenmenger teleka ees tugitoolist üles ja hüüdis naisele: “Vaata, Mechthild! See on ju minu €! Minu €!”

Santer aga pajatas, et € olevat loonud neljane meeskond.

Maailma ametlik valuutareserv 2009 

Valuuta Märk Kood %
USA dollar $ USD 61,5
Euro EUR 28,1
UK nael £ GBP 4,2
Muud

3,1
Jaapani jeen ¥ JPY 3,0
Šveitsi frank S₣ CHF 0,1


F

on pärit semi tähest
wāw
, mis
tähendas haaki või nuia
.

  • Kes juhtub Ühendriikides tõbiseks jääma ja kuulma, kuidas arst pead vangutades ütleb, et palavikku on 100 kraadi, sel ei maksa veel hirmust surema hakata.

USAs on siiani laialt kasutusel Fahrenheiti temperatuuriskaala. Meie 0° on neil +32°, vesi keeb seal 100 kraadi asemel 212 kraadi juures ja normaalne kehatemperatuur 37 °C on 98,6 °F. Nii et nende 100 kraadi polegi rohkem kui meie 37,8.

  • G-tähte tähistab NATO kuuldekoodis ehk foneetilises tähestikus Golf.

Kuuldekood on vajalik sidekanalis informatsiooni edastamiseks tähthaaval, et teineteisest ühtemoodi aru saada. Lisaks kasutatakse kuuldekoodi tähti allüksuste ja objektide lühidate ning lihtsate nimetustega märgistamiseks.

NATO kuuldekood ja eestikeelsed lisatähed: Alfa, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankee, Zulu, Šahh, Žurnaal, Õnne, Ärni, Ööbik, Ülle.

  • H on pärit semi tähest hēth, mis tähendas müüri või aeda.
  • Obune või hobune?

Eestlase suus oleneb helitu hõõrdhääliku h hääldus naaberhäälikutest. Tavaline viga on tugev ahtus suuõõnes ja rõhutatud h hääldamine nagu vene või saksa keeles. Eesti keele h hääldub pingevabalt, kerge hõnguse ja kahinaga. Sõna alguses on aga h väga nõrk või jäetakse hoopis hääldamata.

Aga paluks ikka ühtemoodi! Kas hall hani haigutas või all ani aigutas, kuid mitte all hani aigutas. Veel imelikum on vahel raadiost kostnud hauind (sic!).

  • H ehk vesinik on kõige levinum element universumis, moodustades kolmveerandi massist ja 90% aatomitest.

Jutt käib muidugi nähtavast ainest. Viimastel andmetel moodustab see ainult 4% universumist. Ülejäänu kuulub tumedale energiale (73%) ja tumedale ainele (23%), mida pole veel nähtudki, käega katsumisest rääkimata.

Kümme levinumat elementi Linnutees

Järjenumber keem. elem. tabelis Element Mass, %
1 Vesinik 73,9
2 Heelium 24,0
8 Hapnik 1,04
6 Süsinik 0,46
10 Neoon 0,13
26 Raud 0,11
7 Lämmastik 0,1
14 Räni 0,07
12 Magneesium 0,06
16 Väävel 0,04