Eestis mitmekümnes kohas kaugkütet pakkuva Avoterm OÜ tootmisjuht Mati Sarap tunnistab samuti sooja talve mõju, kuid leiab, et neile see rõõmu ei tee. “Sellise talvega eriti toota ei saa. Oleme müünud soojusenergiat kolmandiku võrra vähem.”

Seoses põlevkiviõli hinna kallinemisega tõuseb pea igas kuus küll ka soojusenergia hind, kuid tarbijate jaoks on selle talve küttearved jäänud siiski väiksemaks kui mullu.

Padaorus hoitakse pöialt

Lisaks kütmisele on elu lihtsam ka lume puudumise tõttu.

Viru-Nigula vallavanem Er-vins Veitsurs hoiab pöialt, et sel talvel ei sajaks maha nii palju lund kui mullu. Asub ju nende vallas mullu kurikuulsaks saanud Padaorg.

“Eelmisel talvel kulutasime ära kõik teehoolduseks aastaks ette nähtud raha ja rohkemgi veel,” märgib vallavanem. Õnneks ei lisandunud aasta lõpus lumelükkamiseks uusi kulusid.

Kui lahkelt ilmataat selle aasta alguses taevaluuke valla teeb, praegu veel ei tea. Igal juhul loodab Veitsurs, et valla eelarvest kulub lumelükkamisele mullusest vähem.

Haigetel ja nende tervise eest hoolitsejatel peaks tänavune aasta pisut rõõmsam tulema – haigekassa eelarve on ligi 8% suurem.

Suurimate muudatustena kaotatakse tervishoiuteenuste hindadele 2009. aasta sügisel ajutiselt kehtestatud koefitsient, suurendatakse perearstide rahastamist, parandatakse dia-beetikute ravivõimalusi. 1. jaanuarist kehtima hakanud tervishoiuteenuste loetellu on lisatud 30 uut teenust.

“Hea, et suutsime taastada masueelsed tervishoiuteenuste hinnad, saame jälle lootusrikkamalt tulevikku vaadata,” ütleb haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov.

Töötutele uued võimalused

Koostöös Eesti Perearstide Seltsiga on ette valmistatud uuendused perearstide rahastamises – maal töötavatele perearstidele makstakse kõrgemat kaugusetasu ja kõrgema vanusega patsientide eest kõrgemat pearaha. Uuringufondi maht kasvab kahe protsendi võrra, suureneb ka baasraha.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri lubaduse kohaselt suurenevad pensionid alates 2012. aasta 1. aprillist keskmiselt 4,4%.

Töötukassa võimalused aga avarduvad: koondamisteate saanud töötajatele osutatakse uuest aastast töö leidmiseks vajalikke teenuseid juba enne viimast tööpäeva, toetatakse kehvenenud tervise tõttu töökaotuse ohus oleva töötaja täiendus- või ümberõpet.

Paljusid teenuseid osutatakse ka siis, kui töötu saab vahepeal tööle.

Praegu saab palgatoetusega tööle aidata inimest, kes on olnud töötuna arvel katkematult vähemalt 12 kuud, alates
1. märtsist võib palgatoetuse saaja olla eelneva 15 kuu jooksul kokku kolm kuud töötanud.

Tööharjutuse teenust kestusega kuni kuus kuud osutatakse ka pikaajalistele või sotsiaalsete erivajadustega töötutele. Tugiisikuga töötamist võimaldatakse edaspidi ka tähtajalisele tööle asumisel.

Kõik selle pigem rõõmsa võib nullida aga teadmine, et inimesed ei usu paremasse (tarbimis)tulevikku.

Tähtsaim siiski meelsus

Konjunktuuriinstituudi detsembri tarbijabaromeeter näitab, et perede kindlustundenäitaja on –18 (keskmine –10) ning püsikaupade ostuennustus püsib kesine.

Detsembris 40% Eesti peredest säästis, 49% tuli ots otsaga kokku, 10% elas kas varasematest säästudest või oli võlgades.