Veel laupäeva õhtul krõmpsutasid pere kaks ratsahobust — trakeen ja täisvereline araablane — mõnusalt kaera. Pühapäeva hommikul avanes laudas, kus pere oma kahte hobust ühes kitsede ja kodulindudega peab, kohutav vaatepilt.

“Hobune oli lauda segi peksnud,” jutustas perenaine Moonika Kirsch.

“Mitte ühtegi vaheseina ei olnud enam alles. Seinast olid kivid välja löödud ja seinad verised. Hobune oli pikali ja krampides.”

Paar tundi hiljem läks sama moodi hingusele koplis olnud täisverd araablane.

“Pööras silmad pahupidi, oli samuti krampides, langes pikali ja läks,” jätkas perenaine Moonika Kirsch.

Kohale saabunud loomaarst Joel Jürissonil ei jäänud muud üle kui suksude vaev lõpetada.

“Arvestades kliinilist pilti, kahtlustan mürgitust,” tõdes doktor, rõhutates, et tegu on siiski vaid kahtlustusega.

Kümmekond aastat hobuste tohterdamisega tegelenud ja koos abikaasa Anuga Jüripoja sporthobuste talli pidav Joel Jürissoni sõnul pole tema sellist asja varem näinud.

“Hobuseid sureb tihti, aga need on koolikud, soolte probleemid, mis neid ära viivad. Tõenäosus, et ühest karjast sureb korraga mitu looma, on väga väike.”

Doktor Jürisson võrdles eile Lääne-Virumaal juhtunut mullu Pärnumaal Raja talus toimunuga, kui seal lühikese aja jooksul kuus poni suri.

“Selliseid asju nagu eelmise aasta ponide lugu, kus mitu looma korraga sureb ja eilne analoogne juhtum, kus ühe talu hobused ühe hommikuga surevad, on väga vähe,” rõhutab Jürisson.

Koidula talu hobused lahanud tohtri sõnul oli araablase maks korras.

“Loodame, et midagi saab teada, aga tihtipeale sellistes asjades ei pruugi tulla lõplikku diagnoosi,” sõnas doktor Jürisson.

Koidula talu perenaine pöördus hommikul Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse poole.

“Üldnumbril oli üleolev suhtumine, neid see ei huvita, ma võtku ise proovid ja vaadaku ise, kuhu need viin,” on Moonika Kirsch ametniku suhtumise üle pahane.

Keskonnaameti suhtumine oli tema sõnul teine.

Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Aino Toome sõnul nemad inimestega üleolevalt ei suhtle.

“Keegi pole talle öelnud, et meid see ei huvita. Tema tahtis telefoni teel teada, mis hobustel viga võis olla. Kui hobused on lahkamata ja proovid võtmata, on seda võimatu öelda.”

Ka Lääne-Viru veterinaarkeskuse peaspetsialisti sõnul on kahe hobuse äkiline surm ebatavaline.

“Soovitasime tal kopli korralikult üle vaadata, et ega seal mingeid väetisejääke ei ole,” selgitas Toome.

Perenaise kinnitusel oli hobuste ninaesine kõige parem.

“Hein, kaer ja vesi,” ütleb Moonika Kirsch. “Sööta me vahetanud ei ole. Vesi on seesama, mida me ka ise joome.”

Sügisel suri Pärnumaal ootamatult kuus poni ning pererahvas seostas juhtumit algul hiljutise marutaudivaktsiini külvamisega lennukilt.

Akrediteeritud laboris tehtud testide tulemusel selgus siiski, et kuue poni surma põhjuseks oli leptospiroos, haigus, mis võib külge hakata nii loomadele kui inimestele.