Ta kirjutab: „ALKOVABA PIDU??? Ma olen suur laulupidude fänn. Esimest korda marssisin isa kukil 1969. aasta juubelilaulupeol Tartus. Ise laulsin Tallinna laululaval koos Tartu 10.kk lastekooriga 1975 ja sellest ajast alates pole mul ühtegi pidu vahele jäänud.

Nüüd siis loodetavasti õnnestub end laulda eelproovis oma kahe kooriga ka 150. juubelilaulupeole...”

Võitlus ja võit

Kuna idee alkoholivabast laulupeost pole Eestis esmakordne, leidub ka Lainjärvel meenutamisväärset: „Ministrina võitlesin selle lolli – näilise kainuse plaani vastu. Ärge saage valesti aru: ma ei propageeri joomist, aga on lauslollus hakata laulupeost tegema karskusüritust! See ei õnnestu! Gorbatšovi kogemusest peaks piisama. 2009. aastal suutsime selle nõmeda mõtte tagasi lükata. Aga nüüd on sellega jälle välja tuldud!!!”

Ja veel: „Mul on kohutavalt kahju sellist asja siin postitada. Aga uskuge mind – laulupeol osaleja kogemust on mul 44 aastat – alkoholivaba pidu on loll idee ja ei soosi sugugi tegelikku kainust. Igasugune keelatud vili on magus. Küll leitakse võimalust seda hõlma alt tarbida. See keeld on lauljaid alandav otsus. Igaüks otsustagu ikke ise, kas ta võtab laulupeol paar pudelit õlut või mitte.”

Arvamuste turmtuli

Nagu alkoholi teema puhul tavaks puhkes kohe arvamuste turmtuli. Nii ka nüüd. Alljärgnevalt väljavõtteid Facebookist.

Urmas: „Alkoholi pole tõesti vaja müüa. Ehk saab ka mõne tunni napsuta olla.”

Kadri: „Eks te siis võtke õhtul koolimajas salaja :-) Viimased laulupeod on olnud nii pungil rahvast täis, et vahekäikudes ei saa liikuda. Ka vähe jokkis inimesi pole sellisele üritusele vaja... Tobe oli eelmine pidu, kus õlleala võre taga oli pool perekonda (naine lastega, keda õllealasse ei lubatud) ja teispool isa. Minu poolest võiks ka proovide ajal olla kosutust igale maitsele, võib-olla mõnel mehel ei käi veri ringi, kui tantsuproovide nädalal tilkagi ei saa :-). Aga kontserdid võiks küll olla alkovabad.”

Arvi: „Keelamine tekitab alati mingisuguse vastutegevuse. Absoluutselt ei poolda sellist asja. Lahja alkohol, õlu, on alati olnud ja kes tahab leiab ka keeluajal võimaluse. Olen näinud neid keelamiste või ülirangete reeglite vilju põhjamaades kui 50 aastased mehed peldikus vaikselt nagu paha peal koolipoisid tinistasid ja itsitasid. On see normaalne? Jah ... kontserdialal, kus on ka lastega pered ,ei tohiks õlletoop näpus ringi tuiata. Aga söögialadel väike õlu lasta ... miks mitte. Ja need aiaga piiratud joogialad ... kuulge, isegi soomlased lõpetasid mu meelest selle jama ära nüüd.

Risto: „Õllesummer on üks teine sündmus! Laulupidu pole joomapidu ja neid viimaseid korraldatakse iga nurga peal... Perekond läheb laulupeole ja siis issi teeb paar õlut enne lavale minekut. Lastele hea eeskuju.”

Nuti- ja toiduvaba

Mart: „Olen samuti paljudel laulupidudel laulnud ja ka vaatajana-kuulajana külastanud. Mulle on jäänud silma hoopis teine probleem. Tohutud järjekorrad tualettide juures ja puudetagused pissijad. Kui juba alustada suurte muudatustega, siis keelaks kogu toitlustuse ära. Siis ei teki ka tungivat vajadust tualeti järele. No kas tõesti ei saa siis need mõned tunnid limpsi ja sašlõkita olla?!”

Valdur: „Pole ma kunagi näinud laulupeol häirivalt purjus inimesi ja pole ka ise seal platsil kunagi vinti joonud. On vaid 1 hea argument, miks piirata õlu müüki - see on tualettide nappus.”

Indrek: „Pooldan alko- ja nutivaba pidusid. Rohkem suhtlust, kaines olekus, rohkem muljeid ja elamusi, mida väärtustada ja mäletada. Alko ja nuti sellele kindlasti kaasa ei aita.”

Liis: „Või siis on põhjus selles, et suvise peo repertuaari on lihtsalt mõistlik täitsa kaine peaga laulda, et mahuka teksti- ja tempomuutused ja modulatsioonid ikka õigesti ette kanda suudaks. Minu meelest püütakse laulupidudest üha enam liiga tõsist kõrgkultuurilist kontserti vormida ja mina isiklikult ei pea seda õigeks. Rõõm kaob ära (alkohol ei puutu siinkohal üldse asjasse), alustuseks lauljatel ja lõpuks ka kuulajatel...”

Joonas: „Kui õllemüük karsklasi nii hirmsasti häirib, siis võiks ju sellise silmakirjalikkusega lõpuni minna ning veganitele mõeldes ka lihatoitude müügi laulupeol keelata. Ja, kui hästi otsida, ehk leiaks seal veel midagi keelamiseks sobivat. Tammepärjad näiteks?”