Kaheksa-aastase ­Susanne lem­mik on värske porgand, mida ta võtab tennisetrenni kaasa, et pärast treeningut neid närida. Ka ühepajatoit, köögiviljadega frikadellisupp ja pajaroad on tihti nende pere laual.

“Kaks vanemat tütart on iluvõimlejad, nii et tervislik toitumine on väga oluline,” räägib ema. See tähendab värskest köögiviljast ja tailihast toite.

Köögiviljad noortele

Ja kuigi tütred pole hautatud köögiviljast ülearu vaimustuses, oskab ema neile seda siiski sokutada. “Teen hästi peeneks ja petab ära küll,” naerab Anne Ots.

Puuviljadest on iga päev laual õunad. Saiakesi, pirukaid ja kooke nende peres aga eriti ei sööda. Lisaks puuviljadele maiustavad lapsed šokolaadiga.

EMORi ostueelistuste uuringust selgub, et Eesti elanikud on enda hinnangul kõige enam suurendanud köögiviljade, puuviljade ja marjade tarbimist, allamäge veerevad aga suhkrut sisaldavad kaubad nagu kondiitritooted, maiustused, karastusjoogid.

Šokolaadisöömine kasvab

Kas inimesed plaanivad rohkem rohelist sööma hakata või on seda ka juba teinud ja eelistavad kommidele porgandit?

“Päris nii ei saa öelda, et kommid ja limonaad oleks vahetatud banaani ja porgandi vastu, aga trend tervislikuma ostukäitumise poole joonistub välja küll,” tõdeb Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.