Kallas kirjutas, et on kaalunud asjaolusid nii ja naa ning otsustanud siiski paar kuud pärast lapsesaamist Riigikogu tööst eemal olla, ehkki see otsus ei tulnud kergelt.

Loob pretsedendi

“Ma ei loobu oma [Riigikogu liikme] kohast, vaid peatan liikmelisuse paariks kuuks,” selgitas Kallas. “Mõistan, et loon sellega pretsedendi, sest siiani on kõik naised saanud hakkama lapse kõrvalt Riigikogu töös osaledes ja lapsehoolduspuhkust pole võtnud. Tunnustan neid naisi, et nad on seda suutnud.”

Kallas jätkas, et teades ennast ja mõistes, kui palju tuleb komisjoni esimehena tööd teha, ei suudaks ta täie rauaga panustada, kui meeles mõlguvad muud mured ning teda vajab üks väike inimene.

“Poolikult ma oma ülesandeid aga täita ei taha,” sõnas Kallas. “Ma arvan, et see on aus nii mu valijate, töökaaslaste kui ka perekonna suhtes.”

Kaja Kallase asendusliige on Terje Trei, kes praegu töötab Reformierakonna Jõgeva- ja Tartumaa arendusjuhina.

Riigikogu kantselei asedirektor Janek Laidvee selgitas Maalehele, et tegelikult peaks Kallase asendusliige olema küll temaga samas valimisringkonnas kandideerinud Andre Sepp, kuid viimane juba on Riigikogu liige Andrus Ansipi asendusliikmena.

“Kuna Reformierakonnal neljandas ringkonnas rohkem registreeritud asendusliiikmeid ei ole, tuleb asendusliige määrata vastavalt Riigikogu liikme staatuse seaduse § 12 lg 3-le, see tähendab asendusliikmeks on sama erakonna üleriigilises nimekirjas kandideerinud esimene asendusliikmeks registreeritud kandidaat,” seletas Janek Laidvee asendusliikme leidmise mehhanismi.

Reformierakonna üleriigilise nimekirja alusel tuleks asendusliikmeks määrata Terje Trei, kes on nimekirjas kolmandal kohal. Maret Maripuu (nr 1) ja Raivo Järvi (nr 2) jäetakse Laidvee selgitusel vahele, kuna nad on juba Riigikogu liikmed.

Terje Trei kuulus asendusliikmena üheksa kuud ka eelmise Riigikogu koosseisu. Oma peatsest naasmisest parlamenti kuulis Trei eile Maalehe käest.

Maaelu eest võitleja

“Kui tuleb asendama minna, siis tuleb asendama minna. Selleks on ju kandideeritud,” lausus Terje Trei. Oma peamise eesmärgina Riigikogus nimetas Trei regionaalpoliitika arendamist.

“Kõik regionaalteemad, maaeluga seonduv, Peipsiäärega seonduv on mulle kõige südamelähedasem,” sõnas peatne Riigikogu asendusliige Trei.

Naised võivad sünnitada

Kallas kritiseeris oma blogipostituses suhtumist, mille kohaselt naisi ei tohiks Riigikogu liikmeks valida enne, kui nad on oma lapsed ilmale kandnud ja üles kasvatanud.

“Korduvalt on rõhutatud, et Riigikogu on läbilõige ühiskonnast, kas siis naised, kellel lapsi ei ole, ei kuulugi ühiskonda?” küsis Kallas.

“Kurdetakse, et naisi on Riigikogus ja valitsuses liiga vähe. Kui naistelt kandideerimisel küsida allkirja selle kohta, et nelja aasta jooksul lapseootele ei jää, siis oleks neid ilmselt veel vähem,” kirjutas Kaja Kallas oma blogis.

Samuti ei saa Kallase sõnul leppida seisukohaga, et naissoost arstid, õpetajad ja kohtunikud ei tohiks lapsi saada, sest “nende eest oleme maksnud suure koolitusraha ja nad peaksid pühenduma teiste aitamisele”, nagu ka kõrgepalgalised naised, sest “neile tuleb maksta kõrget vanemahüvitist”.

Selliste etteheidete kohaselt toimides jääksid Kaja Kallase hinnangul lapsi saama need naised, kes tööl ei käi või keda tööl väga ei vajata, ometi on meil naiste tööhõive üks Euroopa kõrgemaid.