Siseturvalisuse uuringust 2013.-2014. selgus, et usaldus vabatahtlike vastu on väga kõrge, neljast vastajast kolm usaldavad priitahtlikke. Kutselised ja vabatahtlikud päästjad moodustavad ühe, teineteist täiendava päästevõrgustiku, mis pidevalt laieneb. „Vabatahtlikud päästjad ei ole enam pelgalt abijõud, vaid jõud, mis loob turvalisust ja päästab,“ selgitas Tammearu.

Priitahtlikel on väga suur roll elanikkonnale ohutuse õpetamisel, sest just vabatahtlikud asuvad kogukonnas ning tunnevad selle liikmeid. See annab vabatahtlike võimaluse tegeleda
probleemide põhjustega, mitte ainult läbi päästetööde tagajärgedega.

Sel aastal koguneb Leisi keskkoolis peetavale foorumile rekordarv osalejaid, kohale on lubanud tulla üle 250 vabatahtliku päästega tegeleva inimese. Foorumil antakse üle ka aasta priitahtliku pritsimehe rändauhind, tänavu pälvivad tiitli Rõuge Priitahtlikud Pritsimehed.

Foorumil osalevad lisaks priitahtlikele päästjatele siseminister Hanno Pevkur, päästeameti peadirektor Kuno Tammearu, päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi, Lääne päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun, Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe ning kohalike omavalitsuste esindajad.

Eestis on kokku 110 vabatahtlikku päästekomandot. Priitahtlike pritsimeeste foorum toimub tänavu 13. korda.