Kui vaksik ta käel veidi tiibu sirutas, tuli nähtavale ka laigutine oranž hoiatusvärv. “See näitab, et maitseb mõrult,” muigas Zingel.

Kui esimene liblikas kevadvaksik aga ikkagi on?

“Kõige esimene on kevadkaruslase kena pruunikarvane röövik. Tema tuleb lumele välja, kui kevad on pöördumatult kätte jõudnud,” ütles entomoloog Urmas Tartes. “Aga kui rääkida lendavatest liblikatest, siis kevadvaksik pretendeerib kindlasti esimeste sekka.”

Tartes ütles, et kui juuksekarva lõhki ajada, saaks valmikuna talvituv kollane lapsuliblikas kevadvaksiku ees mõnetunnise edu.

Kevadvaksik talvitub eelvalmikuna ehk nukk areneb sügisel nii kaugele, et valmik saaks kohe välja pugeda, kuid peab enne läbima talvise diapausi, kasvu ja arengu ajutise pidurdumise.

“Nii läheb tal kevadel lapsuliblikaga võrreldes mõni tund rohkem aega, et lendama hakata,” ütles Tartes.

Kuna kevadvaksik on lapsuliblikast väiksem ja ta liigub pigem metsas, märgatakse teda vähem, aga tegelikult võivad nad lendama hakata üsna samal ajal.

“Liblikate lend tähendab, et nüüd on päris soe kohale jõudnud,” ütles Tartes. Veel paksult lumes Põhja- ja Kesk-Eestis kõlas see ütlus teisipäeval tähendusrikkalt.