Äsja aastaseks saanud Hanna tudus vankris ja ema kujutas juba vaimusilmas ette, et see saab olema nüüd üheks meeliskohaks, kus lapsega olla.

“Lühikese ajaga on siin imet tehtud – mõnus kõnnitee, palju atraktsioone, istepinke,” kõneles noor naine.

Valimislubadus täidetud!

Rannapromenaadile pani Võru linn nurgakivi alles juunis. Ühtekokku saab uue näo 800 meetri pikkune rannariba. Kivi- ja laudkattega kõnniteed, valgustus, tribüün, veeatraktsioonid, laste mänguplatsid, riietuskabiinid, paadisillad.

“Eelmiste kohalike valimiste eel oli rannapromenaad üks meie valimislubadusi ja nüüd saab see täidetud, kui lõputöödel tõrget ei tule,” rääkis linnapea Kersti Kõosaar, kes on ka eesseisvatel valimistel Reformierakonna meerikandidaat Võrus.

29. septembril avatava promenaadi esialgne maksumus oli 21 miljonit krooni, kuid masu tegi tööd kolmandiku võrra odavamaks. Suurema osa rahast sai linn EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist, omaosalus jäi kahe miljoni kanti.

“Kuigi linna laenukoormus on pigem suurepoolne, võtsime selleks ka laenu, aga asi oli seda väärt,” kinnitas linnapea.

Koos Keskerakonnaga Võrus võimu jagav Reformierakond on tänavu juba ühe piduliku suur-avamise teinud. 2. juunil lõigati linte 23,8 mln kr maksma läinud ja rahvusvahelistele nõuetele vastaval Võru spordikeskuse uuel staadionil.

Võrust ei tahtnud maha jääda ka Valga, päev hiljem avati seal renoveeritud jalgpallistaadion, kus linnaisade sõnul võiks pidada lausa maailmatasemel mänge. Linnale, kus koalitsioonis Reformierakond, SDE ja IRL, läks see maksma 3 mln kr, ühe miljoni lisas kultuuriministeerium.

2. septembril oli Valgas aga jälle põhjust pidutseda. 22,6 mln kr maksnud ümberehituse järel avas taas oma uksed lasteaed Kaseke. Avamisel nimetati seda maja suisa Eesti moodsaimaks, sest on passiivmaja ja ainuüksi päikesekütte kollektorid peaksid katma kolmandiku aastasest küttetarbest.

Bussijaam valmib kiiruga

Külmapealinnas Jõgeval külmetas rahvas aastaid talvel bussi väljas oodates. Seda ajast, mil vana raudteejaam uksed kinni pani. Tänavu juuni alguses lõid lõpuks ehitajad kopa maasse ja kuigi lepingu järgi peaks nelja miljoni krooni ringis maksma minev bussijaam valmis saama novembri lõpuks, loodetakse varem jõuda.

“Kindlasti on avamine oktoobris, päeva ei oska veel öelda, aga hea oleks, kui enne valimisi valmis saaks,” rääkis keskerakondlasest abilinnapea Aare Olgo.

Samas pidi ta tunnistama, et ühtpidi on see hea, kui bussijaam avatakse enne valimisi, teisalt jälle halb, sest võidakse valimiskihutustööks pidada.

Aare Olgo koalitsioonipartner Kalmer Lain Reformierakonnast oli 6. augustil veel abilinnapea, kui sai panna nurgakivi Jõgeva linna tenniseväljakutele Aia tänaval. Piduliku avamise ajal kõigest kuu hiljem, 10. septembril, oli Lain, kes kandnud ka maakonna tennisemeistri tiitlit, juba linnapea rollis.

Homme on aga pidupäev Kanepis. “Nelja aasta tagune suurim lubadus on täidetud, Kanepi saab endale korraliku seltsimaja,” rõõmustas vallavanem Aivar Luts.

Kuigi toona oli lootus päris uue kultuurimaja ehitamiseks, selgus ajapikku, et uus läheks vallale üle jõu kalliks – ikkagi 40 mln kr. Nii pidas Keskerakonna ainujuhtimisel vallavõim õigeks vana seltsimaja renoveerida, summa oli pea kümme korda väiksem ega tulnud ka laenu võtta. Kultuuriministeerium aitas miljoniga, hasartmängumaksust saadi pool ja PRIAst 370 000 krooni.

Oktoobri alguses jõuab aga avamine kätte Põlgaste pansionaadile, millest Kanepi valla eakad on suurt puudust tundnud. Koos sisustusega maksis see vallale 7,5 mln kr ja seejuures ei pääsetud enam ka laenust.

Opositsiooni kuuluva Reformierakonna vallavolikogu esimehe kandidaat valimistel Jaak Kõiv vangutab küll veidi pead, et avamised nii valimiste-eelsesse aega jäävad, kuid lisab, et tüli pole seepärast vaja norida, sest nii seltsimaja kui pansionaat on vallale väga vajalikud.

Päev enne valimisi rahvapeole

Räpina linnas, kus on võimuliidus Reformierakond ja Eestimaa Rahvaliit, algas märtsis kinni kasvava paisjärve kordategemine. Järv süvendatakse, kaldad korrastatakse, avariiohtlikud paberivabriku sillad hakkavad kandma ka raskemaid masinaid.

“Räpina saab täiesti uue näo, võin julgesti öelda, et see on meie linnale sajandi ehitus,” kinnitas reformierakondlasest linnapea Teet Helm.

Suurejoonelised avamispidustused “Sillad ühendavad” on plaanitud paberivabriku juurde 17. oktoobril, päev enne valimisi. “See on puhtalt rahvapidu ja ehk nii palju meie rahval takti on, et seda valimisvankri ette ei lükata,” lootis Helm.


Valimiste-eelsed avapeod

- Sõmerpalu vald (Võrumaa) – hooldekodu (4. sept).
- Jõgeva vald – Kuremaa tuuleveski renoveerimine info- ja vaba aja keskuseks (19. juuni).
- Värska vald (Põlvamaa) – Saatse pansionaat ning seminari- ja vaba aja keskus (31. juuli).
- Tabivere vald (Jõgevamaa) – Tabivere renoveeritud jalgpalliväljak (1. juuli).
- Veriora vald (Põlvamaa) – Veriora raamatukogu ja külakeskus (26. juuni).
- Mikitamäe vald (Põlvamaa) – Lüübnitsa külakeskus (11. juuli).
- Tartu linn – Vabadussild (30. juuli).


Mida teeb ja tegi Tallinn?

- Lasnamäel avab Tallinna linnapea Edgar Savisaar septembri lõpus Jumalaema kiriku esise Patriarh Aleksius II väljaku. Väljaku tarvis rajatakse tänavavalgustus, 1800 m² kõnniteed, 72kohaline autoparkla ning istutatakse 170 puud ja ligi 3000 põõsast. Väljak läheb maksma üle 6 mln kr.

Pühakoja ehitamist alustas Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik 2006. aasta novembris.

- 1. septembriks uuendati põhjalikult Tallinna 53. keskkooli, Juhkentali gümnaasiumi, Lilleküla gümnaasiumi ja Mahtra gümnaasiumi hooned. Kolmes koolis neljast õpivad venekeelsed õpilased.

- Kaheksa lasteaia juurde rajatakse septembris 4 mln kr eest 168 uut parklakohta.

- Septembriks sai korda viie kilomeetri pikkune Kopli tänav, Põhja-Tallinna üks tähtsamaid liiklusmagistraale. Lõpetati rekonstrueerimistööd Kunderi tänaval. Lasnamäel ehitati üks teelõik jalakäijate tarvis kitsamaks, rajati tee keskele ohutussaar ning püstitati foorid.

- 29. augustil avas Edgar Savisaar esimese osa Pae pargist Lasnamäel. Pargi tarvis korrastati Mäepark, Ööbikupark, Suveteatri plats ja Paepargi veekogu, rajati jalg- ja kergliiklusteed.

- 20. augustil, mida uuemas rahvaluules kutsutakse edgaripäevaks, avas Edgar Savisaar täiesti uue ilme saanud Vabaduse väljaku.

- 12. augustil avati 40 mln kr maksnud viadukt, mis kulgeb Suur-Sõjamäe tänavalt üle Tartu maantee Järvevana teele.

- Kinnitamaks, et head uudised ei tule ainult enne valimisi, avati uuesti üles ehitatud Nõmme turg juba 16. mail. Linna tänavuses eelarves nähti turu tarvis ette 20 mln kr.