valimisplatvorm

au, mõistus ja süümekas

surmatunnini

A. ITSKOK



Valimislubadused vangidele

Kuna järgmistel valimistel saavad oma lemmikpoliitikute poolt hääletada ka vangid, on kõik suuremad erakonnad lisanud valimisplatvormi ka terve rea pättidele, lurjustele, varastele, roimaritele, kaabakatele ning teistele kurjategijatele suunatud valimislubadusi.

“Vangid on meie ühiskonna täieõiguslikud liikmed ning seetõttu tuleb neile lubada kõike seda, mida lubatakse neile, keda veel vangi pole pandud,” kirjutatakse parteide ühispöördumises.

Nii näiteks lubab Eesti Eduerakond elavdada varimajandust ennaktempos ning viia Eesti viieteistkümne aastaga Euroopa viie kõige edukama varimajandusriigi hulka.

Katuseraha maksmine muudetakse senisest läbipaistvamaks, üle miljoni euro suuruste tehingute puhul korraldatakse riigihange, milles võivad võrdselt osaleda kõik allilmagrupeeringud.

Tööerakonna valimisplatvorm lubab luua vähemalt 50 000 uut vanglakohta. Tolerantsuse ja võrdse kohtlemise arendamiseks pannakse naisi vangi vähemalt sama palju kui mehi. Samasooliste vanglatele lisaks luuakse võimalused ka perevangistuseks.

Rahvapartei jaoks on tähtsal kohal vangide sissetulekud ning sotsiaalsed tagatised. Nende peamiseks loosungiks on “Heale vangile topeltpalk!”, kuid kõige suuremad isakesed hakkavad saama ka isapalka.

Tööharjumuse ja kutsemeisterlikkuse säilitamiseks korraldatakse elu hammasrataste vahele jäänud ning ajutiselt vanglaseinte vahelt välja sattunud vangidele tasuta täiend- ja ümberõpet. Erilise tähelepanu all on pikaajaliselt vabaduses viibivad vangid.

Unustatud pole ka eakaid — enam kui 25+5 aastat vangis istunud retsidivistid hakkavad saama vangipensioni.

Analüütikute arvates saadab valimistel kõige suurem edu siiski Liberaalset Ühtsusparteid, kelle peamiseks valimislubaduseks on “Kohtunikud seebiks!”

SERGEI KRAANA

erakondade väljapressiesindaja



VILDE VAADE

Käisin linnavalitsuses. Seal oli välisukse juurde pandud sinine silt: “Euro altkäemaksu hinda ei tõsta”.

Parteid tulid oma valimisnimekirjadega välja samal nädalal, kui Viru hotellis avati KGB muuseum ja pildikastis algas jälle nõukanostalgia-sari “ENSV”. Kas see on tõesti juhus?

Tatrapaanika on möödas, suhkrupaanika ehk ka selleks korraks läbi. Nüüd on käimas valimispaanika. Niisama suurtes kogustes, kui lihtrahvas kallinemise hirmus suhkrut kokku ostis, hakkavad parteid nüüd valijaid kokku ostma. Kindlasti on paljudel juba salved laeni täis.

Aga minu on elu nüüd läbi, sest mitte ühestki parteide valimisnimekirjast ma oma nime ei leidnud. Isegi mitte Rahvaliidu listist. Ehkki mulle öeldi, et võin kindel olla, et saan eestimaist leiba ja tööd, sest see aitab ja ongi minu uus algus.

Mis toimub? Milleks siis iga partei kassasse eelmisel aastal 881 240 krooni (maksin osade kaupa — iga kuu natuke) hakkama panin?

Eelnimetatud summa ütlesin meelega kroonides, sest mina olen elu aeg krooniline olnud ja vist jään ka selleks. Vaid ime võib mind sellest päästa ja mind eurole üle lasta.

Käisin Võru turul. Ka seal on paljud oma hindu euroümardanud. Mõtlesin, et ümardan ka oma hinnad ära. Kui oma praeguses põhitöökohas (olen nimelt lumelabida operaator) sain eelmisel kuul palka 5000 krooni, siis nüüd ümardasin selle 500 euroni — võtsin lihtsalt nulli tagant ära ja nii lihtne see ongi. Sama töölepingumuudatusega ümardasin oma tööpäevade arvu 22-lt 20-ni.

Seesuguse ümarduse võiks ära teha ka Riigikogus ja valitsuses: liikmeid võiks olla vastavalt 100 ja 10. Olen kindel, et arveldada on siis lihtsam, pole tüütut sentide, vabandust, santidega asjatut jändamist.

Kas tõde on valus kuulata või mitte? Et seda teada saada, moodustasin selle küsimuse lahendamiseks oma isikliku tõekomisjoni. Varsti selgub tõde.

Ja nüüd küsimus mälumänguhuvilistele: kus asub pistisekultuuripealinn? Valed vastused saatke valges ümbrikus aadressile Vabaduse väljak 7, 15199 Tallinn, või viige infolauda. Mittevastanute vahel loosin välja seda, mis üle jäi.

ANTON VILDE
lumelabida operaator



MUDA MIHKEL PAJATAB

Viimane nädal on olnud päris pöörane. Kogu aur läks kodu ja poe vahet saalimise peale. Oleme Leidaga koju tassinud juba mitu tonni suhkrut. Võtsime mõlemad seks puhuks palgata puhkuse.

Ostaks veel, aga pole enam ruumi. Puukuur on pilgeni täis. Küttepuud ladusin õue riita.

Toas pole enam vaba lauanurka, kuhu söögikorra ajal saaks taldriku toetada. Nii me siis einestame, taldrik põlvedel — nagu proovireisijad.

Ükspäev käis Põhu Karla meil ja ütles, et on hakanud mingit küsitluslehte täitma. Kus küsiti sünnikohta, oli Karla mõttesse jäänud.

Ütles, et kas saab veel tobedamat küsimust esitada, kui sünnikoht. See peaks igale titelegi selge olema, kust kaudu inimeselaps ilmale tuleb.

Karla arvas, et küsimuste koostajad on vist küll teiselt planeedilt. Tutvugu veidi anatoomiaga.

Poe juures arutasid filosoofid, et peagi peaks loodama altkäemaksuamet, sest pealinnast tulevad uudised on puha altkäemaksuvõtjatest või -andjatest.

Filosoofidele pole see mingi uudis. Nemad teavad, et nii kaua kui inimene on siin maamunal ringi askeldanud, on suurem osa rahvast ikka petukaubaga tegelenud.

Jutt veeres sujuvalt ka eelolevatele valimistele. Luuavarre külavanem on lööklauseks valinud “Veel ei aita!” ja oma loosungid igale poole üles riputanud. Filosoofid arvavad vastupidist, et võiks juba aidata.

Elame, näeme, mis sellest elust välja tuleb.



VAATAKS TÕTT

JANEK MÄGGI: “Parteide lubadused ja hind on nagu BMW-l, aga sisu nagu 80ndate Ladal.”

Postimees, 14. oktoober 2002


TÕRRE PÕHJAST

Kui inimesed käituksid nagu valitsus, tuleks kutsuda politsei.

KELVIN THROOP



TÕSI TAGA

- Koerailmaga ei maksa endast välja minna, sest väljas on külm ja vastik.

- Müüdavate ametnike arvu suurenemine näitab rahva ostujõu kasvu.

- Poliitikud, kes alailma parteid vahetavad, on erakondajad.

- Mõni teeb näo, et töötab … Mõni töötab, nii et seda nägu.

ANDRES ÜLVISTE


- Keskerakond annab ainult kattega lubadusi. Kõik lubadused on saladuskattega.

TÕNU PLOOMPUU

- Kroonika asemel hakkab ilmuma Euroonika.


NETI RENT



  PAETISME

- Miks tõekomisjon valedetektorit ei kasutanud?

- Mis on ühist Riia linna elanikul tülinorijaga? Mõlemad on riiakad.

- Ilmub elulooraamat “Elu pärast elulooraamatu ilmumist”.

- Kas mitu politseinikku koos on kambavõmmid?

JÜRI PAET

Naeri karikatuur