Kui Erik Mänd hakkab tegema teeküünla trikki, kummarduvad noored teadushuvilised poisid ja tüdrukud juba hinge kinni hoides lähemale, et midagi tähtsat kahe silma vahele ei jääks.

Laste jaoks on see ime

Erik katab põleva teeküünla katseklaasiga ja asetab kogu kupatuse otsapidi alustassile valatud vee sisse. Justkui võluväel kerkib küünal katseklaasis jupp maad kõrgemale.

Lapsed jäävad sellist imet suu ammuli jõllitama ja tahavad siis kohe ka ise järele teha.

“Tahame lastele tutvustada, kuidas maailm toimib,” ütleb Erik, kellel on kaks väikest venda ja pool tosinat nooremat sugulast ning kellele meeldib lastega tegelda.

Kõik sai alguse noorte ettevõtlikkuse programmist Entrum, mille raames tuli osalejatel välja mõelda ja ellu viia konkreetne idee.

Nõo reaalgümnaasiumi üheteistkümnendas klassis käiv Jaana Lilloja tahtis teha midagi teaduse ja Kadri-Liis Bogens omakorda lastega seoses. Nii pandigi need kaks asja kokku ja sündis projekt “Teadusega laste heaks”.

Meeskonnaga liitusid veel Erik Mänd ja Mari-Liis Küüsmaa Nõo reaalgümnaasiumist ning Airen-Anett Vaino Lähte ühisgümnaasiumist.

Õpetaja kui sponsor

Eesmärk on näidata keemia- ja füüsikakatseid 6 kuni 10 aasta vanustele lastele ehk neile, kellel veel reaalainete tunde pole, et tekitada huvi nende ainete vastu.

“Tahtsime alustada lastekodulastest, et neil elu lõbusamaks muuta,” ütleb Jaana.

Nii pöördutigi Elva väikelastekodu poole, kuna Nõo kooli õpilasesindus oli seal käinud ja väga sooja vastuvõtu osaliseks saanud. Ka Entrumi projekti noored võeti selles paigas avasüli vastu.

Enne laste ette astumist koostati nimekiri katsetest, mida võiks teha. Kokku sai neid paarikümne ringis. Need katsetati läbi, mõned katsed ei sobinud ja mõne jaoks ei olnud vajalikke vahendeid.

Noored küsisid nõu ka oma keemiaõpetajalt Aivar Vinnelt, kes toetas nende ettevõtmist nii nõu kui jõuga ja andis ka katsete jaoks vajalikud vahendid.

“Ta on meie kõige suurem sponsor!” ütleb Kadri-Liis ja lisab naerdes, et ega neil muid sponsoreid olegi.

Ette võetakse maakoolid

“Esimest korda lastekodusse minnes olid katsed välja valitud, kuid kartsime, et neist jääb väheks,” meenutab Erik. “Lõpuks ei jõudnud kõiki tehagi, kuna lapsed tahtsid ka käed külge panna ja ette näidatu ise kohe järele proovida.”

Lisaks tundsid teadushuvilised lapsed Eriku ära, kuna ta osales mullu ETV telesaates “Rakett69”.

Esimene käik läks nii hästi, et gümnasistid kutsuti tagasi ja nad käisid ka teist korda Elva väikelastekodus teaduskatseid tegemas.

Senist tegevust peavad nad rohkem pilootprojektiks ja järgneva ettevalmistuseks. Sügisest alates on noortel plaanis käia läbi Tartumaa maakoolid ning tutvustada sealsete I–IV klassi juntsudele tossu ja pauku tehes keemiat ja füüsikat.

Koolide nimekiri on juba olemas ja Tartumaa noortefondilt on plaan ka sõidutoetust saada.

“Algul proovime Tartumaal, aga tulevikus tahaks ka teistesse maakondadesse jõuda ja oma kodukoolis võiks samuti käia,” unistab Kadri-Liis.

Tema ja Mari-Liis on pärit Ida-Virumaalt Illukalt, Erik Harjumaalt Koselt ja Jaana Võrust, nii et pool Eestit saaks kaetud. Aga näiteks Rocca al Mare kool ja Kurtna hoolekeskus on neid juba kutsunud enda juurde esinema.

Eelmisel nädalavahetusel viisid nad katseid läbi Tartus Tasku kaubanduskeskuses toimunud Entrumi projektide päeval. Seal oli huvi teaduskatsete vastu suur ja noori saatis menu.

“Me tahaks rohkem inimesi kaasata, et kui meie lõpetame gümnaasiumi ära, siis läheks see projekt ikka edasi,” loodab Kadri-Liis. “Mõnikord oskab õpilane teisele õpilasele palju paremini õpetada kui täiskasvanu.”

Tahaks rohkem kaasata

Samas kinnitavad kõik meeskonnaliikmed, et nad on projekti käigus õppinud ka ise keemia ja füüsika kohta palju rohkem kui pelgalt tundides.

Keemia on Eriku ja Jaana lemmikaine ning nad plaanivad seda pärast gümnaasiumi lõpetamist ülikooli edasi õppima minna.

Seevastu Kadri-Liisile ja Mari-Liisile meeldib pigem sotsiaaltöö ja lastega tegelemine, mis nende praegune hobi ju ka sisuliselt ongi.

Meeskonnaliikmed kinnitavad, et Entrumis kaasa löömine on neid palju aktiivsemaks muutnud ja andnud uusi kogemusi.

Nõo koolis ongi aktiivsed õpilased, ainuüksi Entrumi viies projektimeeskonnas lööb kaasa 19 õppurit.



ENTRUM

Jõuab lõpusirgele

- Entrum on Eesti Energia pikaajaline ettevõtlikkuse arenguprogramm, mis aitab noortel välja töötada ja algatada isikliku ettevõtlikkuse projekti.

- Käesoleval õppeaastal toimub Lõuna-Eestis, kus programmis osaleb 475 gümnasisti Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Valga- ja Võrumaalt.

- Noored algatasid oma kodupiirkonna arendamiseks 98 projekti, millest 33 osalevad konkursi “Olen ettevõtlik!” finaalis.

- Rahva lemmiku valimisel saab osaleda internetilehel www.entrum.ee.

 Konkursi üldvõitja, valdkondade ja maakondade parimad ning rahva lemmikprojekt kuulutatakse välja 3. mail Tartus.

Allikas: www.entrum.ee