Kui aga hättasattunud loomade arv ületab hoiukodude arvu, ei ole loomakaitsjatel võimalik loomi kuskile majutada ja nii jäävadki mitmed abivajavad tänavatele, ilma arstiabita ning uue kodu leidmise lootuseta.

„Saades teate hüljatud kassist või koerast, otsime abi eelkõige kohalikult omavalitsuselt ja nende lepingujärgselt varjupaigalt. Väga palju hüljatakse loomi aga just Harjumaa väiksemates linnades ja valdades ning antud piirkonnas tegutsevat varjupaika kaasates ootaks kasse kindel surm,“ ütleb Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll.

„Kahjuks ei mõista aga mitmed kohalikud omavalitsused oma kohustust hüljatud lemmikloomade probleemiga tegelemisel ning meil on valida, kas jätame looma abita või organiseerime talle ise hoiukodu, vajaliku arstiabi, söögi ja muu vajamineva uue kodu otsinguteni välja.“

Kui küsisime kommentaari Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liikmelt ja hoiukodu pakkujalt Oleg Zhemchugovilt, miks ta on nõustunud oma kodus viimaste aastate jooksul paljusid erinevaid lemmikloomi majutama, vastas ta: „Kuna mul on võimalus ja soov seda teha. Abivajavaid loomi on kahjuks liiga palju ja muidugi ei ole ühel hoiukodul võimalik kõiki aidata, kuid ükshaaval on see võimalik. Iga hoiukodu loom on jätnud erilise kogemuse ja sooja jälje, olgu see siis kutsika pissiloik või eaka koera tänulik pilk.“

Eesti Loomakaitse Selts palub loomasõbralike inimeste abi lemmikloomadele ajutise majutamise pakkumisel. Hoiukoduks olemine annab hea võimaluse tutvuda loomapidamisega lähemalt, eriti kui on mõte võtta endale tulevikus lemmikloom.

Hoiukodus oleva looma arstiarvete tasumisel, toitmisel ja transportimisel saab aidata selts. Koerte ja kasside kõrval vajavad tihti majutust ka linnud, närilised jt eksootilised loomad. Huvi korral ja lisainformatsiooni saamiseks palume võtta ühendust e-postiaadressil info@loomakaitse.ee või telefoninumbril 5267117 (tööpäeviti kell 9-17).