Roboti ehk arvutiprogrammi, mis kellegi tahtel hääletab automaatselt mõne kandidaadi poolt, kuritarvitamise kahtlus tekkis seetõttu, et lühikese aja jooksul on saanud üks kandidaat palju hääli, et teist kandidaati tagasi hoida.

Kogu hääletusaja jooksul oli tihe rebimine loomavaenuliku teo kahe kandidaadi vahel – Haapsalu linnavalitsuse tegevusetus loomade varjupaigas ja koer Pätu kirvega löömine.

Valimisi jälgides oli näha: alati kui Haapsalu hakkas esikohale lähenema, oli mõne aja möödudes Pätu lugu kõvasti hääli juurde saanud.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles detsembri alguses, et linnavalitsus ei tee loomakaitse seltsiga enne koostööd, kui nad on võtnud Haapsalu linnavalitsuse kandidatuuri maha aasta kõige loomavaenulikuma teo konkursilt. Loomakaitse selts keeldus sellest.

Praegustel andmetel, mida loomakaitse selts veel kontrollib, sai Haapsalu loomavaenuliku teo valimisel teise koha. „Esikohale” kaotas Haapsalu 60 häälega. Haapsalu sai 1596 häält, Pätu kirvega löömine aga 1656 häält. Kolmandale kohale platseerunud koerte rooja sees pidamine sai 254 häält.

Loomasõbralikuma teo kandidaatide hulgas sai ülekaalukalt enim hääli MTÜ Jooksev Koer tegevus – 1271 häält.