Eelmisel õhtul, kui kauplejad kogunesid suurele laadaplatsile laagrisse, kogunesid kohalikud ümberkaudsed uudishimust vaatama, et kes ka sel aastal tulnud ja mida kõike müügiks toodud.

Ja just seda laadapäeva eelnevat õhtut, kui läks väiksemaks peoks ja püüti parimat kaupa juba ära krapsata, nimetatigi potilaadaks.

Kohalik külaselts Lootvinas tahabki just seda potilaada hinge ja südant tabada ning eelkõige oma kihelkonna ja naabervaldade rahvale pakkuda mõnusat, lõbusat ja perekondlikku suvepäeva. Sel aastal toimub esmakordselt üle pika aja POTILAAT oma väiksel kujul: koos on rahvas, kõik proovivad maha kaubelda head-paremat, mis kas üle või enda kätega tehtud, ning üksteise seltsi nautida.

Oodatud on ka kõik külalised, siis on käsitööl ja söögikraamil parem minek!

Päeva korraldavad Lootvina külamutid Juuli-Maali, kes annavad seekord palju õpetusi, et kuidas miskit ikka teha tuleb. Et kuidas see õige ÖKO-moodi tegemine ikka on, ning pealekauba kuuleb neilt ka lauluviisi omatehtud sõnadega.

Tantsuks mängib pill, tehakse rahvamänge ja keerutatakse jalga — kel tahtmist. Kohal on ehtsad ja elusad lambatalled, keda lapsed saavad paitada, toimub näidis-pügamine nii vana- kui uutmoodi.

Õpetatakse, kuidas puulusikaid voolida ja kuidas muud huvitavat teha. Külanaised panevad oma uhkemad linikud ja muud näputööd näitusele ja võibolla mõne saab äragi osta, kui oksjonil kõvasti kaubelda.