Pöördume teie poole palvega hääletada vastu põhjalikult läbi mõtlemata alkoholivastastele seadusemuudatustele, mida selle kavandajad on avalikkusele põhjendanud valefaktidega ning esitlenud seda rahva tervise edendamise kavana, ehkki naaberriikides ei ole sarnased meetmed soovitud tulemusi andnud.

Kinnitame, et meie kõigi ühine huvi on eestimaalaste tervise paranemine. Kuid meie selge ja otsene soov on see, et kõik Eestis tarbitav alkohol ka ostetaks Eestist. Lisaks, väikeriigina ei tohi me teha ühtegi sellist sammu, mis on läbimõtlemata ja tugineb paari ametniku subjektiivsele arvamusele. Koostöö on olnud läbi aega meie riigi edu võti, ent kabinetivaikuses sündinud otsused meenutavad hoopis teist riigikorda, millest alles hiljaaegu oleme välja murdnud ning eemalduda üritanud.

Käesoleva kirjaga juhime teie tähelepanu, et soovitud eesmärke proovitakse saavutada otseste valede ja arvandmetega vassimisega:

  • Valitsuse esindajad on väitnud, et Eestis tarbitakse üle kümne liitri puhast alkoholi inimese kohta, tegelikkuses on see number juba sel aastal kaheksa ning väheneb iga aastaga. Kuna 8 liitrit elaniku kohta on ka alkoholi rohelises raamatus seatud eesmärk, siis sisuliselt saavutatakse soovitud tulem juba käesoleva aasta lõpuks.
  • Aktsiisitõusu kavandajad on piirangute õigustamiseks mitmel juhul avalikult väitnud, et Eestis on üle 100 000 alkoholisõltlase, kuid need väited ei põhine meie teada ühelgi uuringul. Siinkohal on oluline märkida, et Maailma Tervishoiu Organisatsiooni andmetel on vastav number Eestis tegelikult pea kaks korda väiksem.
  • Minister Ossinovski kinnitas juba möödunud aastal, et kange alkoholi aktsiisi tõstmine ei põhjusta piirikaubandust, kuid EMORi andmetel on viimase aastaga käinud Lätist alkoholi ostmas juba 28% täisealistest inimestest. Minister Ossinovski meeskond väidab nüüd taas, et lahja alkoholi aktsiisi tõstmine ei suurenda piirikaubandust, kuid nii teiste maade kogemused kui ka meie enda reaalne statistika näitavad midagi muud.
  • Avalikkusele on selgitatud, et tänu aktsiisi tõstmisele laekus 2015. aastal alkoholiaktsiisi 2 miljonit eurot rohkem kui 2014. aastal, kuid tegelikkuses ootas Rahandusministeerium 22 miljonit eurot lisatulu. Seega vähenes varasem, enam kui kümne miljoni suurune regulaarne aastakasv, kõigest kahele miljonile eurole.
  • Juba eelmisel aastal esitatud alkoholipoliitika muutmise eelnõu sisaldas otseseid valefakte alustades seda puudutavate ettevõtete ja töötajate arvuga, lõpetades ekslike kalkulatsioonidega näiteks vaheseinte tegelike maksumuse osas (artikkel).

Lõuna-Eesti väikeasulates asuvad kauplused on tänavu koos alkoholimüügi vähenemisega kaotanud ka teiste kaupade müügis, kuna koos alkoholiga tuuakse kaugemalt ka muu tarvilik. Rõhutame, et paljud kauplused võimaldavad väiksemates piirkondades lisaks toidu- ja esmatarbekaupadele ka posti-, sularaha- ja palju muid teenuseid. Hiljuti lisandunud alkoholi vaheseinte ehitamise nõue ja selle alternatiiv väikekauplustele toob kaasa lisaks vähenenud käibele veelgi suuremad kulutused. Selliste kaupluste jätkusuutlikkus on juba täna mitmetes piirkondades küsimärgi all ning planeeritud seadusemuudatused suurendavad problemaatiliste kaupluste arvu veelgi.

Aasta eest tegid Kaupmeeste Liidu liikmed minister Ossinovskile ettepaneku koostööks, et luua parimate sõltumatute rahvusvaheliste ekspertide abil rahva tervist igakülgselt edendav programm, mis võtaks aluseks maailma parimaid praktikaid ja ka ebaõnnestumised. Paraku teatas minister Ossinovski toona vastuseks, et tal puudub huvi selliste koostööprogrammide järele.
Vahepealsel ajal ei ole Sotsiaalministeerium astunud sammugi selles suunas, et juba aasta tagasi tõstatatud küsimustele sisulisi vastuseid leida. Samuti pole vaevutud eraldi analüüsima ühtegi meedet, et aru saada, mida üks või teine ettepanek endaga tegelikult kaasa toob. Selle asemel on asutud vassima faktidega ja hakatud järjepidevalt kordama, kuidas igat meedet eraldi ei saagi mõõta või eesmärgistada. See on aga täiesti vale suhtumine - tegelikult saab ja peab seda iga meetme juures tegema.

Eestis on alkoholitarbimine järjepidevas languses ja kindlasti on nende paranenud näitajate taga ka vähemalt osaliselt tegevused, mida kaupmehed iseregulatsiooni korras omaalgatuslikult ette on võtnud.

Näiteks on lõpetatud kauplustes kellaajast tulenevad õhtused alkoholimüügi lõpetamise teavitused, enamus jaekette on lõpetanud alkoholi sisaldavate kommide müügi alaealistele, kaupmeeste eestvedamisel on hakatud TAI poolt väljatöötatud alkoholiühikute infot lisama tooteetikettidele. Samuti toimub pidev kaubandustöötajate koolitamine, mis aitab vähendada alkoholi müümist alaealistele või alkoholijoobes inimestele, uutes ja rekonstrueeritavates kauplustes viiakse järjepidevalt alkoholiosakondasid muudest kaupadest eraldi ning lisaks toetatakse palju erinevaid spordi- ja vabaajaprogramme või algatatakse uusi programme, mille abil soovitakse juba järgneva paari aasta jooksul saada vähemalt 100 000 täiendavat inimest tervise parandamise eesmärgil liikuma.

Usume, et läbimõtlemata revolutsiooniliste muudatuste asemel, mis ennekõike seavad ohtu eelkõige maal asuvate kodumaiste väikekaupluste eksistentsi ja mille tulem võib läbi piirikaubanduse kasvu, salaalkoholi esiletõusu ning narkootikumide kasutamise laienemise, olla soovitule hoopis vastupidine, tuleks kõigi osapoolte tihedas koostöös jätkata seni tehtu edasiarendamist, võttes aluseks igakülgne saadaolev informatsioon.

Seepärast palume teil seista kõigi teie käsutuses olevate vahenditega tänaste läbimõtlemata piirangute ja aktsiisitõusude vastu ning aidata kaasa kõigi osapoolte koostööle, et leida tõepoolest parimad lahendused rahva tervise parandamiseks pikemas perspektiivis.

Lõuna-Eesti saadikutele kainet mõistust ja koostööd soovides

Laili Lamp, Abja Tarbijate Ühistu esimees
Roman Provotorov, Antsla Tarbijate Ühistu esimees
Hando Ivask, Elva Tarbijate Ühistu esimees
Priit Aule, Viljandi Tarbijate Ühistu esimees
Toomas Vahur, Jõgeva Majandusühistu juhatuse esimees
Leelo Allik, Kilingi-Nõmme Majandusühistu juhatuse esimees
Peeter Urman, Põlva Tarbijate Ühistu esimees
Ilona Leetma, Tõrva Tarbijate Ühistu esimees
Tarmo Lauring, Võru Tarbijate Ühistu esimees