Lõunamaised viljad kasvavad Eestis hästi, kuid on kallid
"Esimene mulje on selline, et inimesed näevad neid asju, ütlevad, et kas tõesti on Eestis kasvatatud, ei või olla! Aga meie eesmärk ongi see, et me üritame tutvustada inimestele neid asju, ja tegelikult on huvi väga suur," rääkis Saare-Tõrvaaugu aiandi peremees Aivar Saar ERR-le.
Ainus mis poes müüdava kasuks räägib, on hind. Kui näiteks arbuusikilo eest küsitakse kauplustes 30-40 senti, siis Eestis kasvatades tuleb juba omahinnaks umbes poolteist eurot. Kätte ei jää Saare-Tõrvaaugul siiski midagi, sest muud väärtused teevad hinnavahe kuhjaga tasa.
"Ega Eesti viinamari, vähemasti seni veel, ei vaja ju pritsimist mürkkemikaalidega," rääkis Saare-Tõrvaaugu aiandi aednik Harri Poom. "Selles mõttes saame meie ikkagi puhta ja tervisliku marja. Ja eks seesama käib ka arbuusi ja meloni kohta: on täpselt teada, kus ta kasvanud on, keemilist taimekaitset praktiliselt vaja ei ole, meil pole üldse kasutatud seda, saab puhta ja maitsva roa."
Lõunamaiste viljade kasvatamist tuleb kindlasti alustada teadmiste kogumisest. Niisama viinamarja või arbuusiseemne mulda pistmine toob kaasa pettumuse.