Väiksem hulk vastanutest valis need vastusevariandid: mul pole ei raha ega arveid, mida maksta (2%), raha ei jagu arvetegi maksmiseks (5%), korra saab vast arvete maksmisest üle jäänud rahaga poes käia (9%), mul on raha nagu raba, täpselt ei teagi, kui palju (4%).

Kokku oli täna kella 13.27-ks küsimustikule vastanud 10 924 inimest.

Küsitluse kommentaariruumis jagasid inimesed ka isiklikke kogemusi.

"Olen töötu, 60 aastat vana, keegi mind tööle ei võta seetõttu. Iga kuu uus SMS-laen arvete maksmiseks, ellujäämiseks söön prügikastitoitu juba viiendat aastat. Võlad, mis on tehtud eranditult ainult arvete maksmiseks, on kasvanud üle 6000 euro," kirjutab Ahti Mänd.

Kasutaja Indrek aga on sellisel seisukohal: "Eks see ole erinev, kes mida eluks või elamiseks nimetab. Mul tuttav hädaldab, kui ta ei saa kuus 800-1000 eurot klubis käimise peale kulutada, või mõni hädaldab, kui peab tegema plaanipärase eelarve.

Ise teenin alla keskmist palka, jääb üle nii maksudest kui ka elamisest ka säästmiseks mõnisada eurot ja enda arvates ei ole elul suurt vigagi, kuigi alati võiks raha rohkem olla.

Üks tuttav töötab mul Norras metsanduses keskastme juhina, teenib ca 7000 eurot kuus ja siis, kui tuleb Eestisse joob kõik maha, kulutab priiskavalt nii mugavuse kui alkoholi peale. Norrasse elama minnes kaalus ta 80 kilo, nüüd aga 145. Eks iga inimene teab ise, mida ta eluks või elamiseks nimetab."

Teatatakse sedagi, et kusagil pool palgast jääb pärast maksude maksmist alles. Ja suvel jääb veidi rohkem üle, kui kütust ja elektrit vähem kulub.

Kommentaator A47 leiab siiski, et Soomes elada on parem: "No ma kolisin näiteks naisega koos Soome. Ma saan 2400 ja tema 1700 eurot kätte. Ma ei saa aru, miks kohe kalevipoegadeks sõimatakse? Enne sain Eestis 1200 ja naine 400 eurot palka. Kumb siis parem on?

Toiduained enamasti juba samas hinnas ja see koht, kus elan, on Rakvere suurune, korter on 3-toaline, 620 eurot kuus, milles kõik kommunaalid sees juba. Eestis on mul pangakorter, mille maksavad üürilised kinni ehk sellega jään nulli, ja autoliising ka 350 kuus. Eks ikka on jama käia Eestis paari kuu tagant, kuna ikka suht kaugel - 600 km Helsinkist, aga elan paremini ega pea iga kuu lõpus närvama raha pärast."

Üks lugeja aga teatab, et elatusmiinimum on Eestis kõigile tagatud: "Kui enda rahast seda ei jätku, tuleb teha kohalikule omavalitsusele taotlus. Ja ükskõik kui väike see summa on, tuleb vaestel see jagada neljaks, et jätkuks uue rahani ka.

See on mõnelegi kurb reaalsus, aga nälga ei surda ja kui mingi inimväärikus on säilinud, siis prügikasti ka asja ei peaks olema. Kõigest muust võite aga unistama jäädagi, see ongi elu ..."

Küsitlust ja kõiki kommentaare, mida on paarisaja ümber, saada vaadata SIIT.